Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Soedan heeft problemen met de persoon Pronk'

23 okt 06

De problemen tussen het regime in Soedan en de speciale VN-gezant voor dat Afrikaanse land, Jan Pronk, zijn persoonlijk van aard.

Dat maakte de Britse omroep BBC maandag op uit een gesprekken met hooggeplaatste functionarissen van het Soedanese ministerie van Buitenlandse Zaken.

De animositeit die Khartoem voelt ten aanzien van de Nederlander is ingegeven door uitlatingen op de weblog van de oud-bewindsman van afgelopen week. Het regime ziet de bespiegelingen van Pronk als inmenging in interne aangelegenheden en psychologische oorlogsvoering tegen de Soedanese strijdkrachten.

"Het is niet zijn recht commentaar te leveren. Zijn rol als persoonlijke gezant van de secretaris-generaal betekent dat hij neutraal moet zijn om problemen te helpen oplossen in plaats van ze te creëren", aldus onderminister Sammani al-Wasila.

Volgens staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ali Karti heeft Soedan geen problemen met de Verenigde Naties, maar met Pronk. "Het zijn niet de activiteiten van de VN in Soedan. Zij zijn welkom." De machthebbers in het Afrikaanse land peinzen er echter niet over een VN-vredesmacht toe te laten in de regio Darfur.

Sinds 2003 zijn daar meer dan 200.000 mensen omgekomen door oorlog, honger en ziektes. Miljoenen anderen zijn op de vlucht. Een vredesmacht van de Afrikaanse Unie die in het gebied is gestationeerd, is volstrekt niet opgewassen tegen zijn taak.

Het Soedanese besluit Pronk de deur te wijzen stuit ook op tegenstand in Soedan. "Het is een verkeerde beslissing die de situatie in Darfur alleen maar zal verslechteren in plaats van te verbeteren", zegt een zegsman van de Zuid-Soedanese regering. De NRF-rebellengroepering in Darfur zegt dat het Soedanese leger achter de actie zit. "Ze willen geen enkele vrije stem in Soedan laten", aldus NRF-kopstuk Khalil Ibrahim.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief