Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verontwaardiging over uitzetting Pronk

22 okt 06

De beslissing van de Soedanese regering om de speciale VN-gezant Jan Pronk het land uit te zetten, heeft verontwaardiging opgeroepen.

De Soedanese regering maakte zondag bekend dat Pronk binnen 72 uur het land moet verlaten.

Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) is onthutst over het besluit van de Soedanese regering. Ze heeft direct VN-baas Kofi Annan verzocht om er bij de Soedanese president op aan te dringen het besluit terug te draaien. Van Ardenne zei dat ze er bij Pronk zelf op aangedrongen heeft niet weg te lopen maar in ieder geval te blijven tot er een nieuwe VN-gezant is. "Het land kan niet zonder gezant vanwege het aanhoudende geweld." Volgens Van Ardenne houden de ambassadeurs van alle landen in de hoofdstad Khartoem zondag een spoedoverleg over de situatie.

Ook Groot-Brittannië veroordeelt het besluit van de Soedanese regering. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag laten weten. "Deze beslissing werkt contraproductief en draagt helemaal niet bij aan het oplossen van de problemen in Soedan", aldus de Britse onderminister David Triesman. Hij riep Khartoem op de beslissing te herzien.

De actie van de Soedanese regering volgt op uitlatingen van Pronk dat het Soedanese leger twee nederlagen heeft geleden tegen opstandelingen in de westelijke provincie Darfur. Daarbij zouden honderden soldaten zijn gesneuveld. Ook zouden als gevolg van het debacle enkele generaals zijn ontslagen.

Verder heeft Pronk gezegd dat het in mei gesloten vredesakkoord tussen de regering van Soedan en de belangrijkste rebellengroep in de regio Darfur stervende is. Pronk deed zijn uitlatingen onder meer op zijn website www.janpronk.nl.

Een woordvoerder van de VN meldde dat secretaris-generaal Kofi Annan Pronk heeft gevraagd naar het hoofdkwartier van de volkerenorganisatie in New York te komen voor overleg.

Volgens een woordvoerder van de Soedanese regering is Pronk zondag persoonlijk op de hoogte gebracht van de beslissing en heeft hij tot woensdagmiddag de tijd om het land te verlaten. Khartoem beschuldigde de speciale gezant er eerder deze week al van dat hij "oorlog voert tegen de strijdkrachten" en noemde zijn aanwezigheid "een militaire dreiging".

Van Ardenne vindt dat Pronk het goed heeft aangepakt door bezwaar aan te tekenen en kritiek te leveren op het optreden van de Soedanese strijdkrachten. "Ze vinden dat niet leuk, maar het is juist de taak van de gezant. Het gaat om een schending van het vredesakkoord."

Secretaris-generaal Kofi Annan stelde oud-minister Pronk in 2004 aan als speciale VN-gezant voor het door burgeroorlogen geteisterde Soedan. De strijd in het zuiden van het Afrikaanse land is sindsdien beëindigd, maar in Darfur lijkt geen einde te komen aan het bloedvergieten. Sinds 2003 zijn meer dan 200.000 mensen omgekomen door oorlog, honger en ziektes. Miljoenen anderen zijn op de vlucht.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief