Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

"Doden dreigen te vallen bij gevangenenvervoer"

24 okt 06

Er dreigen doden te vallen bij het vervoer van gevangenen. Dat blijkt uit een interne brief van de Commissie van Toezicht van de gevangenis in Veenhuizen in handen van NOVA.

De getraliede gevangenenbus is zo onveilig dat een ongeluk "een fors aantal dodelijk slachtoffers kan eisen". "De kans op verdrinking of het verbranden van een groot aantal gedetineerden valt niet uit te sluiten", zo stelt de commissie.

De brief uit juni 2006 is gericht aan de minister van Justitie. Maar de bus rijdt vier maanden later nog gewoon getralied rond.

Niet alleen is het vervoer onveilig, ook worden gevangenen bedreigd door chauffeurs, krijgen zieke gevangenen te laat of geen medicijnen en doen gedetineerden hun behoeften in hun broek omdat busjes vaak uren onderweg zijn, zo vertellen advocaten, gevangenen en deskundigen in NOVA.

"Een gevangene moest een zakdoek oprapen die in de bus lag. Die was niet van hem, maar de begeleider trok zijn pistool. Oprapen of ik schiet" , zo vertelde A. van Kalmthout, voorzitter van de Commissie van Toezicht van de Tilburgse gevangenis.

Volgens advocaat J. Knoester worden ook minderjarigen urenlang door het land gereden zonder eten of een sanitaire stop. "Ik heb ook meegemaakt dat een cliënt van mij in de zomer met 32 graden in een bus die uiteraard geen airco kent, op stoep wordt gezet omdat de chauffeurs een patatje wilden eten", aldus Knoester

De mistanden hebben volgens A. van Kalmthout ook gevolgen voor bijvoorbeeld het uitzetten van vreemdelingen: "Zo'n persoon gaat zich enorm verzetten door het gedrag van de begeleiders. Dan kan het zijn dat de gezagvoerder van het vliegtuig zo'n persoon weigert. Dus het heeft ook op het uitzetproces als het om vreemdelingen gaat heeft dat stukje, heel veel consequenties".

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief