Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Paarlberg vervolgd voor oplichting banken

26 okt 06

Het Openbaar Ministerie gaat multimiljonair Jan Dirk Paarlberg vervolgen voor valsheid in geschrifte en het witwassen van geld, zo heeft het in NOVA bekendgemaakt.

Paarlberg zou bij twee banken een lening hebben gekregen, gebaseerd op een valselijk opgemaakt document. Ook zou hij in 1998 persoonlijk een koffer met 8,5 miljoen gulden hebben afgeleverd bij een trustkantoor, waarna het geld via een Luxemburgse bank op zijn rekening is gestort. NOVA citeerde donderdagavond uit de politieverhoren waarin deze transacties Paarlberg worden voorgehouden.

In mei dit jaar werd bekend dat justitie Paarlberg ziet als een lid van de criminele organisatie van Willem Holleeder. Hij zou voor zeker 17 miljoen euro aan afpersingsgeld hebben ontvangen van Willem Endstra, en dat mogelijk hebben doorgesluisd aan Willem Holleeder.

De nieuwe vermoedens tegen Paarlberg zijn hem in januari en februari in dagenlange verhoren voorgehouden. In 1998 bracht Paarlberg in eigen persoon een koffer met 8,5 miljoen gulden naar het trustkantoor FTC in Amstelveen. De koffer werd door een geldkoerier naar een Luxemburgse bank gebracht, waarna het geldbedrag vervolgens werd gestort op een buitenlands bedrijfje van Paarlberg.

De tweede verdenking betreft valsheid in geschrifte. Bij de verkoop van zijn reclamebedrijf Mediamax zou hij een vals document hebben opgesteld, waarin staat dat een deel van de verkoopprijs in zes termijnen aan hem wordt betaald, over een periode van zes jaar. De directeur van TDI Holdings Limited, de koper van Mediamax, zegt tegen de politie dat het aankoopbedrag voor Mediamax in één keer is betaald. Ook herkent hij het bewuste document niet, en zegt dat zijn handtekening op het document is vervalst. Het OM heeft aanwijzingen dat de zakenman met dit document twee leningen heeft losgekregen bij de SNS Bank en de ABN Amro.

Gabriël Meijers, advocaat van Paarlberg, reageerde in NOVA op de beschuldigingen. Hij noemt het aanbieden van de 8,5 miljoen gulden aan het trustkantoor niet strafbaar. Het opstellen van het document na de verkoop van Mediamax ziet hij als een vergissing. "Er worden Paarlberg tienduizenden contracten voorgelegd om te tekenen. Zou het niet zo kunnen zijn dat er in al die tijd één contract door hem is getekend dat onjuist is samengesteld?"

Meijers maakt zich erg boos op het Openbaar Ministerie, dat op de dag van de uitzending van NOVA bekend maakt dat Paarlberg voor deze feiten wordt vervolgd. "Tien minuten voor het NOVA-interview ben ik door de Officier van Justitie gebeld met deze mededeling. Tot die tijd hebben we nooit wat van hem gehoord, en ook geen dossier ontvangen".

De SNS Bank en ABN Amro wilden niet voor de camera reageren. "Hangende een onderzoek kunnen en mogen wij geen mededelingen doen", aldus de woordvoerder van de SNS Bank.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief