Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verkiezingsdebatten 2006: Overzicht

16 nov 06

In een unieke multimediale samenwerking organiseren NOVA, BNR Nieuwsradio en Het Financieele Dagblad een serie van zes debatten met toonaangevende sprekers over thema's die de verkiezingsstrijd dit jaar zullen beheersen.


De debatten zijn live te volgen via video en radio én terug te lezen of te beluisteren op de websites van NOVAtv.nl, BNR.nl en FD.nl. De presentatie is in handen van Clairy Polak, Michiel Bicker Caarten, Rens de Jong, Jeroen Smit en Prem Radhakishun.

Maandag 16 oktober
Thema: 'De kwaliteit van het politieke debat'

Klik hier voor de hoofdpunten van het eerste debat
Compleet debat (WMP)
Podcast debat
Audio debat

Is na een korte opleving in de periode-Fortuyn de politiek weer net zo gezapig als tijdens de Paarse kabinetten en wat zal de toon tijdens de verkiezingscampage worden? Daarover zal worden gediscussieerd tijdens het eerste gezamenlijke verkiezingsdebat. Andere thema's die aan de orde komen zijn het geringe vertrouwen van de burgers in overheid en politici en de vraag wat het maatschappelijk effect is geweest van het debat over normen en waarden.

Gasten
Marco Pastors (EénNL), Mirjam Sterk (CDA), Ronald van Raak (lid Eerste Kamer SP, nu 7e op de kandidatenlijst voor Tweede Kamer SP en hij is hoofd wetenschappelijk bureau SP), Joël Voordewind (voorlichter ChristenUnie), Dick Pels (socioloog en publicist) en Mickey Huibregtsen (oud-topman McKinsey en voorzitter van De Publieke Zaak).

Maandag 23 oktober
Thema: 'Onderwijs, het VMBO'

Klik hier voor de hoofdpunten van het tweede debat
Compleet debat (WMP)
Podcast debat
Audio debat

Zestig procent van de leerlingen in Nederland zit op het VMBO, de opvolger van de MAVO. Er is veel kritiek op dit schooltype. Veel kinderen verlaten voortijdig de school en degenen die wel een diploma halen, zijn vaak onvoldoende gekwalificeerd. Is het VMBO mislukt en zou het bedrijfsleven niet veel meer gediend zijn bij een terugkeer van de ambachtschool? Of begint het VMBO na een aantal kinderziektes zijn waarde wel degelijk te bewijzen?

Gasten
Maria van der Hoeven, minister van Onderwijs en nummer 3 op de kandidatenlijst van het CDA gaat erover in debat met lijsttrekker van D66 Alexander Pechtold, onderwijsspecialist Ad Verbrugge en de directeur van het Marcanti College (VMBO) in Amsterdam, Kees Ruitenbeek.

Maandag 30 oktober
Thema: 'Het oranjegevoel'

Klik hier voor de hoofdpunten van het derde debat
Compleet debat (WMP)
Podcast debat
Audio debat

Premier Balkenende riep tijdens de laatste Algemene Beschouwingen op tot een vernieuwde 'VOC-mentaliteit' in Nederland. Zijn andere partijen gevoelig voor deze oproep en is er in het bedrijfsleven nog sprake van een oranje-gevoel of is dit een illusie in een globaliserende wereld? En moet de overheid meer doen om Nederlandse bedrijven te beschermen tegen buitenlandse kapers?

Gasten
Karien van Gennip, staatssecretaris van Economische Zaken en nummer 15 op de CDA-kandidatenlijst debatteert erover met de directeur van Hak Michiel van Ginkel (onderdeel van Neerlands Glorie), SP-Kamerlid Ewout Irrgang, voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk, lid van de Raad van Bestuur van Ahold Peter Wakkie en Ronald van der Mark van CFO Maxeda (oude Vendex KBB, overgenomen door een durffkapitalist)

Maandag 6 november
Thema: 'De arbeidsmarkt'

Klik hier voor een overzicht van het vierde debat
Compleet debat (WMP)
Podcast debat
Audio debat

Zijn de Bulgaarse loodgieter en de Poolse vrachtwagenchauffeur een verrijking of juist een bedreiging voor de Nederlandse arbeidsmarkt en hoe kan worden voorkomen dat steeds meer illegalen via dubieuze uitzendbureaus aan het werk kunnen gaan? In het vierde verkiezingsdebat een confrontatie tussen beleid en praktijk.

Gasten
Wim Vos (Vos Logistics), Ton Heerts (kandidaat-Kamerlid PvdA), Laetitia Griffith (Kamerlid VVD) en Roland Berendsen (directeur Randstad Nederland).

Maandag 13 november
Thema: "De vergrijzing'

Klik hier voor een overzicht van het vijfde debat
Compleet debat (WMP)
Podcast debat
Audio debat

Sinds de PvdA dreigde om mensen met een aanvullend pensioen extra te belasten, wordt er volop gediscussieerd over de vraag of toekomstige generaties nog wel een rustige oude dag tegemoet kunnen zien. Economen en politici verschillen daarbij sterk van mening: sommigen voorspellen dat de kosten van de vergrijzing in de miljarden zal lopen. Anderen denken dat met minimale aanpassingen AOW en pensioenen betaalbaar kunnen blijven.

Gasten
Mei Li Vos, aspirant-Kamerlid voor de PvdA en oprichtster van het Alternatief voor Vakbond, Sylvester Eijffinger, econoom aan de Universiteit van Tilburg en lid van de REA (Raad van Economische Adviseurs), Jan Slagter, voorzitter van ouderomroep Max, Eerste Kamerlid en lid van regiegroep 'Grijs werkt' Hannie van Leeuwen en Tweede Kamerlid Gerda Verburg (beiden CDA), Jan Donselaar van het Actuarieel Genootschap (de man van de sterftetabellen), Alfred Boot, personeelsdirecteur van bouwbedrijf Dura Vermeer.

Maandag 20 november
Thema: 'De regelzucht'

Klik hier voor een overzicht van het zesde debat
Compleet debat (WMP)
Podcast debat
Audio debat

De kabinetten-Balkenende hebben er naar eigen zeggen alles aan gedaan om de regelzucht in Nederland te verminderen. Is dat gelukt en wat hebben ondernemers daarvan gemerkt. Ze vragen het tijdens het zesde debat zelf aan de minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD).

Gasten
Minister van Financiën Gerrit Zalm, ondernemer Dirk Scheringa (AZ en DBS), Ferry Houterman (MKB Amsterdam), Peter Swinckels (Ceo Bavaria), Tobias Walraven, directeur Dutch Water Dreams, de man achter de nieuwe wildwaterbanen in Zoetermeer en Leen Zevenberg, directeur van adviesbureau Escador.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief