Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Ardenne vreest grote aanval in Darfur

31 okt 06

Minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking zegt dat het Soedanese leger een grootscheeps offensief in de provincie Darfur voorbereidt.

In NOVA stelt Van Ardenne: "Er kan een aanval komen van het Soedanese leger. Ik ben er niet gerust op dat die aanval zich beperkt tot rebellen, want wie zijn dat wel en wie niet, in een gebied als Darfur is dat niet uit elkaar te houden. Uit diverse gesprekken hier heb ik kunnen opmaken dat er meer troepen in het gebied zijn dan ooit, meer wapens en dat het er naar uitziet dat men zich opmaakt voor een grote slag. Ik heb dit voorgelegd aan de minister van Buitenlandse Zaken. Hij ontkende het niet, en dat betekent dat ik zeer ongerust ben."

Nederland is verantwoordelijk voor de implementatie van het vredesakkoord dat is gesloten tussen de Sudanese regering en een van de velen rebellengroepen, maar hangt nu al maanden aan een zijden draadje. Een grote aanval zou rampzalig zijn voor de al precaire situatie van de vluchtelingen in het gebied.

Verder zegt de Soedanese regering dat ze de speciale gezant van de VN Jan Pronk in het verleden al vaker gewaarschuwd heeft dat zijn uitlatingen over de toestand in de provincie Darfur te ver gingen. Dat zegt de minister van Buitenlandse Zaken van Soedan, Lam Akol.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief