Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Debat III: 'Soepeler ontslagregels bij hoger inkomen'

31 okt 06

Hoe hoger het inkomen, des te soepeler het ontslagrecht moet worden. Dat zei staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken (CDA) maandag in Amsterdam tijdens een debat over het vermeende gebrek aan daadkracht bij ondernemers in Nederland.

'Ik heb het echter niet over de middeninkomens van €40.000 tot €50.000, maar over een hoge manager bij een grote bank bijvoorbeeld.'
Van Gennip zwakt hiermee een vorige week bekend geworden CDA-plan af om de ontslagvergoeding ingrijpend te beperken. Het CDA maakte daarbij geen onderscheid in inkomensniveau.

Van Gennip reageerde op een suggestie van Peter Wakkie, lid van de raad van bestuur van Ahold. Wakkie pleit voor een soepeler ontslagrecht naarmate het inkomen hoger is. 'Bij een hoog inkomen hoort een hoger risico.'

Tijdens het debat, dat werd georganiseerd door Nova, BNR Nieuwsradio en Het Financieele Dagblad, bleken alle gespreksdeelnemers verder van mening dat het Nederlandse bedrijfsleven geen gemakkelijke prooi moet worden voor buitenlandse partijen. Wakkie wees op het machtsdenken van landen als Frankrijk en Spanje met hun nationale kampioenen. 'Er moet in Europa wel een gelijk speelveld zijn. Nederland is wel een heel gemakkelijk land.' Van Gennip legde de nadruk op een goed investeringsklimaat als waarborg voor een vitaal Nederlands bedrijfsleven.

(Bron: Het Financieele Dagblad)

Hoofdpunten debat:

  1. Het VOC-gevoel. Is er genoeg ondernemersgeest in Nederland?
  2. Wie heeft het voor het zeggen in het Nederlandse bedrijfsleven, de aandeelhouders of de managers?
  3. Het Oranjegevoel. Moet de meerderheid van de aandelen van Nederlandse bedrijven in handen zijn van Nederlanders?

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief