Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Beraad in VVD over campagne

1 nov 06

De VVD maakt zich volgens ingewijden zorgen over de tegenvallende score in de opiniepeilingen. De leden van de fractie hebben hierover vergaderd met lijsttrekker Mark Rutte.

Er was geen felle kritiek op de manier waarop hij zondag het lijsttrekkersdebat voerde, maar veel fractieleden vinden wel dat in de berichtgeving PvdA-leider Bos en CDA-leider Balkenende nadrukkelijker naar voren komen.

In de vergadering dinsdag kwam naar voren dat Rutte zelf zich te bescheiden opstelt en zich op meer thema's zou moeten profileren. De VVD heeft er eerder voor gekozen dat een 'kopgroep' van liberale prominenten zich weert in de campagne. Zo is een rol weggelegd voor de ministers Henk Kamp en Rita Verdonk om thema's als veiligheid en onderwijs goed onder de aandacht te brengen.

Volgens de ingewijden heeft Rutte, die de fractie zelf uitdaagde om met ideeën te komen, zich de kritiek aangetrokken. Rutte zegt zelf op zijn website, dat er een uitgebreide discussie is geweest en dat ook hij er de smoor in heeft dat de peilingen slecht zijn. De VVD-leider spreekt echter ook het vertrouwen uit, dat de kiezers er genoeg van krijgen dat het in de Nederlandse politiek alleen maar zou gaan om de tweestrijd tussen Bos en Balkenende. Ook voor hen is de vraag wie de nieuwe minister-president zal worden minder interessant dan de inhoud, aldus Rutte. Hij zal zaterdag bij de start van de campagne van zijn partij het leidende thema van de VVD duidelijk neerzetten.

Vicepremier Gerrit Zalm van de VVD toonde woensdag begrip dat er zorgen bestaan in de fractie over de slechte peilingen, maar riep zijn partijgenoten op daar niet te zwaar aan te tillen. Volgens Zalm voert Rutte "heel goed campagne" en doet hij het goed op radio en tv. Zalm sprake de hoop uit dat de fractieleden van de VVD vanaf nu veel op pad gaan om de kiezer te overtuigen. "Er zal nog veel van de VVD gehoord worden."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief