Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rutte wil geen wethouder Hekking zijn

1 nov 06

VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft geen zin om zich "als een wethouder Hekking" te mengen in de tweestrijd tussen zijn rivalen Jan Peter Balkenende (CDA) en Wouter Bos (PvdA).

"Ik ben ervan overtuigd dat de mensen de vraag wie er premier moet worden snel moe zijn, en dat ze het over de inhoud willen hebben", aldus Rutte woensdag.

Hij reageerde op de onrust die in zijn fractie is ontstaan over de tegenvallende peilingen voor de VVD. Rutte begrijpt de zorgen, maar heeft er alle vertrouwen in dat de VVD weer beter gaat scoren.

"Een verkiezingscampagne is ook een kwestie van timing. Onze campagne begint pas zaterdag. Dan zal ik ons leidende thema bekendmaken." Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst in Lunteren.

Rutte noemde de rivaliteit tussen Bos en Balkenende "een idiote tweestrijd die nergens over gaat". De strijd dreigt volgens hem te eindigen in een kabinet van zowel CDA als PvdA. ."Dat is een kabinet dat de hypotheekrenteaftrek aantast, 65-plussers laat meebetalen voor de AOW en dat met een generaal pardon komt voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Alle goede resultaten van het huidige kabinet worden dan weggespoeld."

Volgens Rutte zijn de verschillen tussen CDA en PvdA kleiner dan die twee partijen voorgeven. Hij noemde de uithaal van Balkenende naar Bos tijdens het radiodebat van zondag over het ontslagrecht "een flinterdunne aanval om te verbloemen dat ze het eigenlijk eens zijn. Ze willen allebei hetzelfde: niets veranderen."

De VVD-lijsttrekker geeft toe dat het moeilijk voor hem is zich in te vechten tussen Bos en Balkenende. Voor de rol van een wethouder Hekking (een opdringerig typetje van Van Kooten en De Bie) of het klagerige eendje Calimero past hij.

Rutte zegt nog steeds steun te hebben in zijn fractie voor zijn campagnestrategie, al vindt hij het vervelend dat enkele fractieleden anoniem naar de pers hebben gelekt over een fractievergadering van dinsdag. Rutte is van plan VVD-ministers als Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken), Gerrit Zalm (Financiën) en Henk Kamp (Defensie) te blijven inzetten in de campagne.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief