Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Indonesisch veen heeft 'alarmerende invloed' op broeikaseffect

2 nov 06

De verdroging (en vernietiging) van veengronden in Indonesië blijkt een onverwacht ‘schokkende invloed’ op het wereldwijde broeikaseffect te hebben. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van NGO Wetlands International en Delft Hydrolics die het resultaat va

Uit de metingen die Delft hydrolics -als eerste ter wereld ooit- deed, blijkt dat Indonesisch veen op Sumatra en Kalimantan zorgt voor een uitstoot van 2000 miljoen ton (2 miljard kilo) CO2. Daarmee blijkt de uitstoot van broeikasgas door Indonesië drie keer zo groot als die van heel Duitsland. Het cijfer is ook groter dan dat van landen als India en Rusland. Door de nieuwe cijfers komt Indonesië op de derde plaats van 'meest-broeikasgas' landen, direct achter de Verenigde Staten (1) en China (2). Tot nu toe stond Indonesië op deze lijst op de 21ste plaats.

De nieuwe cijfers worden volgende week dinsdag officieel openbaar gemaakt op de VN-klimaat-top in Nairobi. Het broeikaseffect ontstaat doordat uitgedroogd veen erodeert en soms zelfs in brand vliegt. Wetlands International stelt als oplossing van het probleem voor om dijken rond de veengebieden te bouwen opdat het veen niet meer verdroogt. Ook wil Wetlands International dat de teelt en oogst van palmolie stopt. Voor de teelt van die olie is wordt het veen namelijk droog gemaakt. Voor de lokale bevolking zouden dan nieuwe economische alternatieven moeten worden gezocht.

Ook zou de ontbossing voor het winnen van hardhout moeten stoppen. Want de veengrond komt aan de oppervlakte bloot te liggen door de roofbouw die op de oerwoudgrond wordt gepleegd.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief