Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Bos wint debat van Balkenende'

3 nov 06

PvdA-leider Bos is volgens 50 procent van de kijkers de winnaar van het tv-debat bij RTL4, 46 procent vond dat zijn rivaal Balkenende (CDA) het beste uit de verf kwam. Dat blijkt uit een peiling van TNS/Nipo onder 1342 mensen.

Bos kreeg een 7,2 en Balkenende een 6,9. Van de mensen die voor het debat SP wilden stemmen, zegt 19 procent nu voor de PvdA te zullen kiezen. Het debat bij RTL was het enige voor de Tweede-Kamerverkiezingen op 22 november, waaraan geen andere lijsttrekkers meededen.

CDA-lijsttrekker Balkenende stelde niet in een kabinet te zullen stappen dat de hypotheekrenteaftrek wil beperken. Hij zei 'ja' op de vraag of dit onderwerp voor hem een breekpunt kan worden bij de formatie van een nieuw kabinet.

Dat betekent dat het lastig kan worden als Balkenende na de verkiezingen met Bos om tafel moet. De PvdA wil de aftrek van de hypotheekrente namelijk verlagen tot 42 procent (nu 52 procent).

Volgens Bos wordt alleen de rijkste 5 procent van de Nederlanders door zijn plan getroffen. Hij garandeerde dat de aftrek daarna niet verder wordt aangetast. "Maar ik ben geen stofzuigerfabrikant."

Ander heikel punt tussen de twee is de AOW. Bos zei dat hij met zijn plannen om rijkere ouderen te laten meebetalen, handelt in de geest van oud-PvdA-voorman Drees. Premier Balkenende betwijfelt juist of Drees, onder wie de AOW werd ingevoerd, blij zou zijn geweest met een "ouderenbelasting".

Balkenende stelde dat de PvdA-voorstellen ouderen onzeker maken. Bos bracht daartegen in dat de kabinetten-Balkenende juist voor onzekerheid hebben gezorgd door ouderen op allerlei manieren aan te pakken.

Bos liet weten dat hij "niet bij voorbaat" een voorkeur heeft voor een linkse coalitie met SP en GroenLinks. Hij wil premier worden van een coalitie die wil breken met het beleid van de afgelopen jaren, waarin volgens hem de verschillen tussen arm en rijk, zieken en gezonden en allochtonen en autochtonen groter zijn geworden. Balkenende wilde niets kwijt over zijn coalitievoorkeur. "Ik ga voor goud voor het CDA", herhaalde hij.

In een eerste reactie noemde VVD-leider Rutte het debat "bloedeloos". "Het beeld blijft hangen van twee mannen die het in grote lijnen met elkaar eens zijn."

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief