Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Debat IV: aanpak illegale arbeidsmigranten nauwelijks oplosbaar

7 nov 06

De aanpak van illegale arbeidsmigranten op de Nederlandse arbeidsmarkt lijkt nauwelijks oplosbaar. Dat bleek maandagavond in Amsterdam tijdens een verkiezingsdebat over immigratie en arbeidsmarkt.

Tijdens het debat, georganiseerd door NOVA, BNR Nieuwsradio en Het Financieele Dagblad pleitte Ton Heerts, vicevoorzitter van de FNV en nummer vijf op de PvdA-kieslijst, voor een betere samenwerking tussen instanties als de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank.

Gebed zonder einde
Tweede-Kamerlid Laetitia Griffith (VVD) hamerde op een betere uitwisseling tussen Nederlandse en Poolse belastingdiensten, maar transportondernemer Harry Vos, die 1500 Poolse chauffeurs in dienst heeft, gelooft daar niet in. 'Dat is een gebed zonder einde.'

Roland Berendsen, directeur operations van uitzendorganisatie Randstad, ziet meer in een certificering van bedrijven die geen illegalen in dienst nemen. 'Deze bedrijven hoeven dan niet meer onderhevig te zijn aan allerlei inspecties en bureaucratische rompslomp.' Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schat het aantal illegale arbeidsmigranten op de Nederlandse arbeidsmarkt op 66.000 tot 90.000. Daarvan komt ongeveer de helft uit Oost- en Midden-Europese landen, voornamelijk uit Polen.

Bekijk fragment

Lange weg
Voor een effectieve aanpak van illegale arbeidsmigranten is nog een lange weg te gaan, bleek uit het debat. Het is de vraag of dit lukt vóór 2011, als binnen de EU geen beperkingen meer gelden voor verkeer van werknemers en het probleem daarmee in feite verdwijnt.

Dit jaar zijn 53.000 tot 63.000 legale seizoensarbeiders uit Oost- en Midden-Europa werkzaam in Nederland. Het betreft grotendeels Polen. Ze zijn vooral werkzaam in sectoren als bouw, land- en tuinbouw, horeca en transport.

(Bron: Het Financieele Dagblad )

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief