Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Winsemius: Op termijn afschaffen renteaftrek mogelijk

7 nov 06

VVD-minister Pieter Winsemius (VROM) denkt dat de aftrek van hypotheekrente wellicht vanaf 2010 geleidelijk kan worden afgeschaft. "Op dit moment is het te vroeg.

Als er meer huizen zijn gebouwd, is op termijn afschaffing niet uitgesloten. Voor de mensen die nu al een hypotheek hebben is geleidelijkheid belangrijk", zei hij dinsdagochtend in het VPRO-radioprogramma De Ochtenden.

De uitspraken van Winsemius zijn opvallend. De VVD voert juist campagne dat er niet aan de hypotheekrenteaftrek mag worden getornd. Volgens Winsemius kan er over aanpassingen worden gesproken, maar is het een voorwaarde dat er een evenwicht is ontstaan op de woningmarkt.

Volgens de PvdA is het verstandig dat nu ook Winsemius inziet dat het niet logisch is om bij de huidige renteaftrek de hoogste inkomens het meeste profijt te laten hebben. PvdA-Tweede Kamerlid Staf Depla ziet het niet zitten om de hele inkomensondersteuning weg te halen. Zijn partij bepleit een beperking voor de hoogste inkomens om het vrijgekomen geld in te zetten voor starters.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Kees Vendrik wil zo mogelijk nog deze week een spoeddebat met Winsemius over zijn uitlatingen. Die zijn volgens hem "uitermate pikant". "Het is duidelijk dat deze uitspraken niet worden gesteund door het kabinet en ook niet door de VVD. Wat wil de minister er dan mee?", aldus Vendrik.

PvdA-Kamerlid Ferd Crone noemt de woorden van Winsemius "een verademing". "Eindelijk een minister die nadenkt, die niet de VVD-ideologie vooropstelt, maar het aanpakken van de problemen op de woningmarkt." Een spoeddebat, terwijl de Kamer op verkiezingsreces is, ziet Crone echter niet zitten. "Dat wordt zo'n ritueel." Crone wil wel graag met Winsemius en andere VVD'ers in discussie over de hypotheekrenteaftrek.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief