Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk: vorming zwarte scholen met dwang tegengaan

7 nov 06

Rita Verdonk, de nummer twee op de VVD-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november, wil ouders "zoveel mogelijk dwingen" hun kinderen naar zwarte scholen te sturen. Dit zei ze maandag in het tv-programma Pauw & Witteman.

Verdonk, minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, profileert zich steeds meer op onderwijsgebied. Ze heeft wel eens geopperd dat ze ook beschikbaar is voor een ander departement waar veel te doen is, zoals Onderwijs.

In de talkshow werd Verdonk doorgezaagd over de groei van het aantal zwarte scholen. Volgens haar wil die niet zeggen dat haar integratiebeleid heeft gefaald. Ze zei dat de VVD een einde wil maken aan deze ontwikkeling en wil werken aan gemengde scholen, bijvoorbeeld via het werken met verschillende wachtlijsten. "Maar dat hoeft geen einde te zijn voor de vrije schoolkeuze. We moeten zoveel mogelijk ouders dwingen kinderen ook naar zwarte scholen te sturen."

Dat moet samengaan, haastte Verdonk zich eraan toe te voegen, met goed taalonderwijs op zwarte scholen. Ze noemde het voorstel van VVD-lijsttrekker Mark Rutte voor een (verplichte) taaltoets voor peuters.

Rotterdam zag vorig jaar nog af van het werken met verschillende wachtlijsten voor zwarte en witte leerlingen, nadat de Onderwijsraad had gezegd dat dit discriminatie is. De stad stapte toen over op wachtlijsten die zijn gebaseerd op taalachterstanden.

Het CDA liet dinsdag nog eens weten ook bij onderwijs de keuzevrijheid van ouders voorop te stellen. De nadruk ligt bij de christendemocraten niet op de afkomst van een leerling, maar op taalachterstanden die moeten worden weggewerkt en verbetering van de kwaliteit van scholen.

(Bron: Anp, de Volkskrant)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief