Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

EU kritisch over toetreding Turkije

8 nov 06

De Europese Commissie heeft Turkije gewaarschuwd haast te maken met hervormingen voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Brussel stelt in een woensdag gepubliceerd rapport dat het land veel te weinig voortgang boekt met noodzakelijke aanpassingen.

In Turkije hebben militairen nog te veel invloed, de vrijheid van meningsuiting is niet gegarandeerd en de kerken worden in de praktijk gediscrimineerd vergeleken met moskeeën. Respect voor vrouwen is een probleem, vooral in arme gebieden, aldus het rapport van het dagelijks bestuur van de EU.

Het belangrijkste politieke probleem is de Turkse handelsblokkade van EU-lid Cyprus. Turkije zegde toenmalig EU-voorzitter Jan Peter Balkenende in 2004 toe Cypriotische schepen en vliegtuigen toe te laten. Maar dat is nog steeds niet gebeurd.

Het land krijgt hiervoor nog een maand de tijd. "Niet volledig nakomen van deze plichten tast het gehele onderhandelingsproces aan", waarschuwde voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie.

De Turkse minister-president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag de verwachtingen getemperd dat Ankara de EU tegemoet zal komen inzake de erkenning van Cyprus. Turkije wil dat eerst het economisch isolement van de Turkse Cyprioten in het noorden van het eiland word opgeheven, zei de premier in een gesprek met Turkse journalisten voorafgaand aan de publicatie van het rapport van de Europese Commissie.

Regeringsleiders van de 25 EU-landen beslissen half december over maatregelen, als Turkije gesloten blijft voor Cypriotische schepen en vliegtuigen. Mogelijk weigert de EU dan enkele onderwerpen te bespreken met Turkije.

Europees commissaris Olli Rehn (Uitbreiding EU) zei dat zijn strategie redelijk en stevig is. Hij zei dat uitbreiding van de EU geen hogesnelheidstrein is, maar een stoptrein naar de Oriënt: Langzaam maar met veel kwaliteit.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken is teleurgesteld in de bevindingen van de Europese Commissie over Turkije, meldde de woordvoerder van de bewindsman woensdag. Bot wijst er echter ook op dat er nog tijd en ruimte is om alsnog vorderingen te maken. "Het besluit over Turkije valt pas tijdens de EU-top in december. EU-voorzitter Finland is bezig het proces vlot te trekken. We hopen dat dat resultaat heeft."

De deur helemaal dichtgooien voor Turkije, zoals VVD-leider Mark Rutte woendag aangaf, is volgens het kabinet niet de goede weg, zegt de woordvoerder. "Als je dat doet heb je kans dat je de schade alleen groter maakt."

Joost Lagendijk (GroenLinks), covoorzitter van de Turkije-commissie in het Europees Parlement, vindt het een goed rapport. "Eerlijk en objectief", zei hij. "Het is een opdracht aan Turkije om de schouders eronder te zetten, want zo gaan de hervormingen te langzaam."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief