Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA: Vrijgeven huren een breekpunt

13 nov 06

PvdA-leider Wouter Bos noemt het vrijgeven van de huren een breekpunt. Daarmee is voor hem het terugdraaien van de kabinetsplannen voor een vrijer huurbeleid een voorwaarde voor deelname aan een nieuw kabinet, aldus een PvdA-woordvoerder.

De mensen hebben volgens Bos de afgelopen jaren genoeg ingeleverd en krijgen door de plannen de komende jaren een huurverhoging tot 50 euro per maand voor hun kiezen.

De PvdA heeft zich in de Tweede Kamer altijd verzet tegen het betrokken wetsvoorstel dat op 1 januari in werking treedt. De Kamer stemde er twee weken geleden mee in, dankzij een meerderheid van CDA, VVD, LPF en SGP. De PvdA kon onvoldoende een vuist maken, samen met Groenlinks, SP en ChristenUnie die ook tegenstemden.

De Eerste Kamer is nu aan zet, maar die bespreekt de huurwet pas na de verkiezingen, namelijk op 5 december. Vooral de VVD wilde dat voor de verkiezingen. Daardoor is het onzeker of de huurwetgeving op 1 januari kan ingaan en dreigt zij inzet te worden van de kabinetsformatie.

"Deze huurwet trekken we terug. Wij werken er niet aan mee", aldus Bos in het NOS-Journaal van maandag. Lukt dit niet, "dan stappen we er niet in". De nummer twee van het CDA, Maxime Verhagen, sprak zijn verbazing uit over Bos' opstelling.

De huurplannen werden ruim drie jaar geleden ingediend door VVD-minister Sybilla Dekker om de doorstroming op de woningmarkt te stimuleren. Verhuurders mogen op termijn de huren van een kwart van de huurwoningen, tegen nu 5 procent, zelf bepalen. Voorwaarde is wel dat er genoeg is bijgebouwd. Voor driekwart van de woningen is en blijft de jaarlijkse huurstijging een zaak van de overheid. Zittende huurders blijven beschermd voor forse huurstijgingen.


(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief