Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Chat met Ahmed Aboutaleb en Ronald van Raak

15 nov 06

Hieronder volgt de tekst van de chat op 14 november 2006 met Ahmed Aboutaleb (PvdA) en Ronald van Raak (SP).

Redactie: Welkom bij de chat van Nederland Kiest
Redactie: Rond 22:55 uur kunt u hier chatten met Ahmed Aboutaleb (PvdA) en Ronald van Raak (SP)
Redactie: Houd de vragen kort en bondig
Redactie: En vermeld voor wie de vraag bedoeld is
Redactie: Vragen zijn nu al welkom!

digispeed: Vraag aan Meneer Aboutaleb : In hoeverre is een coalitie samen sp-pvda-vvd mogelijk vanuit uw standpunt
Ahmed Aboutaleb: denk dat dit niet kan. d afstand sp vvd is te groot.
gerard: R.v.Raak: Hoe groot denken jullie bij de SP dat jullie worden volgende week?
Ronald van Raak: Dag Gerard, het wordt spannend! Ik ga voor meer dan 20!
daniel: beste ronald, vindt u het niet belachelijk dat de PvdA nu opeens wel wil samenwerken en een evt coalitie met SP en twee maanden geleden nog niet?
Ronald van Raak: Dag Daniel, niemand is te oud om te leren! Zonder gein, ik ben heel blij dat er nu meer kans is op een ander kabinet.
hamid: vraag aan Aboutaleb. Wat gaat u doen aan werkloosheid onder allochteneen. met name onder marokkanen.
Ahmed Aboutaleb: doe de gehele dag niet anders. veel taalopleidingen en beroepsonderwijs aanbieden. in de praktijk blijkt dit zeer effectief te zijn.
yas: Naar mijn mening begint SP wat Paarse kleuren te bekennen. Hoe inetger is SP?
Ronald van Raak: Zeg yas, De SP is prachtig rood. Maar in Nederland kan gelukkig geen enkele partij alleen regeren. We werken echter alleen samen met partijen die ons land niet killer en liberaler, maar menselijker en socialer willen maken
pi: Aan meneer Aboutaleb: Welke partij heeft ideologisch (onafhankelijk van de verkiezingsuitlag) uw voorkeur als coalitiepartner?
Ahmed Aboutaleb: denk dat een samenwerking over links voor nederland een interessant experiment zou kunnen zijn. overigens denk ik dat dit voorak een theoretische optie is.
servaas: Vraag aan dhr. Aboutalab, wat vindt u van de opstelling van minister Rita Verdonk m.b.t. tot Zwarte scholen?
retriever: Vraag aan beiden: Trekt u onze militairen terug uit Afganistan?
Ronald van Raak: Ja, zo snel als verantwoord is!
cissy: Van Raak. Ik wil sp stemmen maar waarom is dat beter als stemmen op pvda zodat er een linkse partij de grootste word?
Ahmed Aboutaleb: in dat geval wordt Balkenende premier,
Ronald van Raak: Je kunt natuurlijk ook de SP de grootste maken! Vergeet niet; alleen met een grote SP wordt de PvdA links.
daniel: Ik wil SP stemmen, maar als SP grootste partij wordt, wie wordt dan minister president?
Ronald van Raak: Jan Marijnissen
mohamed: Aan meneer Aboutaleb: bent u voornemens om zitting te nemen in een kabinet bij regeringsdeelname van uw partij?
roelof: Vraag aan Aboutaleb: is de Christen Unie een aanvaardbare partner in een volgende regering ??
Ahmed Aboutaleb: .christen unie heeft in sociaal opzichr een goed programma. op het terrein van de moraal staat de partij te ver van de pvda. denk aan homohuwelijk. weet niet of dit thema voor de partij onderhandelbaar is.
digispeed: Aan allebei, zou er in de door uw gekozen coalitie een minster van integratie worden voorgedragen ?
Ronald van Raak: Ik zou Ahmet Aboutaleb wel zien zitten!
mary: Hoe denken jullie over verplicht werken voor je uitkering??
Ahmed Aboutaleb: iets doen voor de uitkering is uitstekend. als gevolg van werken mag je niet netto niet achteruit gaan. dus kosten compenseren. dat doe ik in Amsterdam. Dat moet wel gepaard gaan met scholing om de kans op een betaalde baan te vergroten.
Ronald van Raak: Het liefste zie ik dat mensen 'echt' werk kunnen krijgen. Het is heel belangrijk dat mensen werken, Daardoor lever je een bijdrage aan de samenleving en kun je trots zijn op jezelf. Maar dat hoeft niet per se een reguliere baan te zijn. Veel vrijwilligerswerk is onmisbaar voor de samenleving en zou wat mij betreft ook heel goed, soms zelfs nog beter zijn!

hoogenv: Vraag aan beide heren: Zoals het nu naar uitziet is de hamvraag wie met het CDA wil regeren. Bent u daartoe bereid?
Ronald van Raak: De SP gaat de no claim afschaffen en wil een inkomensafhankelijke zorgpremie. Ook op andere manieren willen we weer de solidariteit terugbrengen in de zorg.
cissy: Beide. Gaat u de hoogte van de zorgkosten terugdraaien? mede hierdoor kampen veel mensen tegenwoordig met geldproblemen
specy: Volgens de SP-site: Voor hypotheken tot 300.000 VERANDERT er niks. Dus toch wel voor anderen?
Ronald van Raak: Klopt, ik zat fout! Boven de 350.000 hoeven mensen wat ons betreft geen hypotheekrenteaftrek te hebben. Mensen met een laag inkomen in een huurwoning hoeven geen miljonairs in een villa te subsidieren.
fred: Vraag aan beiden; er wordt veel gesproken over investeringen, dit kost geld. Waarop zou uw partij willen bezuinigen?
mohammad: beste heer R. van Raak: wat vind u over een genraal pardon voor asielzoeker die langer dan 5 jaar in Ned zijn. is dat mogelijk in Komende kabinet
johnb: aan dhr. Aboutaleb: minister in het volgend kabinet? Gaat u Amsterdam verlaten?
Ahmed Aboutaleb: een lastige opgave. heb een grote band met de stad, ook gezien de uitslag van de ... Als de PvdA groot wordt en in de regering komt en Bos zou mij vragen, zal een moeilijke vraag moeten beantwoorden. de keuze voor het kabinet is niet automatisch. Bij regeringsdeelname wordt het lastig nee te zeggen. Voor Amsterdam heb ik dan geen gemakkelijk antwoord. Een duivelsdilemma.
paul: Aan beiden heren: Hoe wilt u het onderwijs weer op peil brengen? Het Vmbo en het studiehuis zijn geen succes.
Ronald van Raak: Leerlingen moeten niet worden aangepast aan de onderwijsinstellingen, maar onderwijs moet op maat zijn voor leerlingen. Weg met de grootschaligheid, die onder Paars is begonnen. Ik wil graag scholen waar jongeren een vak kunnen leren, of een echte voorbereiding krijgen op hoger en universitair onderwijs. Dus een school voor mijn neefje, die fietsenmaker wil worden, en voor het dochtertje van een vriend, die professor wil worden.
tarik: Aan Aboutaleb: PvdA heeft mede-gekozen voor de JSF, wat zal het toekomstig standpunt hierover zijn?
Ahmed Aboutaleb: het standpunt nu is stoppen. dat staat ook in het verkiezingsprogramma.
sjon3: Aan beide heren: welke onderdelen van het huidige beleid wilt u terugdraaien?
Ronald van Raak: Stop Dekker! We gaan de huurplannen van Balkenende en co terugdraaien. Die zijn asociaal en lossen de woningnood niet op.
Ahmed Aboutaleb: het vrijgeven van de huren. onzalig, duur voor arme mensen en leidt tot wijken voor de rijken en wijken voor de armen. vernietigt het idee van sociale integratie.
rolf: aboutaleb: hoe is coalitie van pvda en cda mogelijk met botsende karakters van balkenende en bos?
Redactie: Bijna tijd voor de laatste vraag
frank: R van Raak Voert u geen politiek van jaloezie? Veel verdienen mag niet dus halen we het maar weg via allerlei belastingen .
keath: Dhr van Raak: hoe gaan hogere uitkeringen en stoppen met slopen de situaties in probleemwijken verbeteren?
Ronald van Raak: Mensen moeten trots zijn op hun wijk. Huurders uit hun huis jagen is niet goed. Mensen in armoede houden evenmin. Verder is er natuurlijk een goed beleid nodig om het leven in achterstandsbuurten te verbeteren. Dus zorgen voor verpleeghuizen in de buurt, winkeltjes in de buurt, ov en toezicht door buurtagenten.
frank: beide heren wat gaat u doen met de WAO
Ronald van Raak: De SP heeft altijd gestreden voor behoud van de WAO. De oude WAO is echter door dit kabinet afgeschaft. Arbeidsongeschikten die onder de huidige regeling zijn afgekeurd moeten op een fatsoenlijke manier opnieuw worden gekeurd. En als mensen worden goedgekeurd moeten ze niet verdwijnen naar de bijstand, maar echt aan werk worden geholpen.
cissy: Beide. Wat gaat u doen aan het steeds meer opkomen van voedselbanken
Redactie: Over enkele minuten zal de chat eindigen
Redactie: De redactie bedankt Ronald van Raak!
Ronald van Raak: Een einde maken aan de armoede in Nederland. Het is een schande dat we als land de afgelopen 20 jaar meer dan dubbel zo rijk zijn geworden, maar tegelijkertijd in onze samenleving een onderklasse is ontstaan.
Redactie: En ook de heer Ahmed Aboutaleb, bedankt! Ook dank aan alle chatters.
Redactie: Morgen is er weer een nieuwe chat.
Redactie: EINDE

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief