Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zalm: Balkenende is bang

16 nov 06

VVD-minister Zalm verwijt CDA-leider Balkenende angsthazerij. "Hij is bang voor de kiezer. Hij is niet trots op het gevoerde beleid en doet er onvoldoende aan om het beleid voor te zetten", zegt hij in het NOS Journaal.

De vice-premier zegt ook dat de christendemocraten willen ophouden met hervormen en geen voorkeur willen uitspreken voor voortzetting van de huidige coalitie van CDA en VVD.

"En niet omdat het beleid niet succesvol is, want dat is het wel", aldus Zalm. "Maar uit angst dat de kiezer geen prijs stelt op nieuwe hervormingen en denkt: dan stem ik maar niet op het CDA."

Minderheidskabinet
Ondanks de harde toon over en weer noemt Zalm in De Volkskrant een minderheidskabinet van CDA en VVD als mogelijkheid. "We hebben nu ook enige tijd geregeerd met een minderheid. Ik heb nog nooit zo makkelijk mijn begroting en mijn belastingplan door de Tweede Kamer gekregen."

Zalm heeft een voorkeur voor een meerderheidskabinet. "Maar als ik naar de peilingen kijk en hoe PvdA en CDA elkaar de tent uitvechten... Er zal toch een regering moeten komen."

Hervormen als doel
CDA-minister Wijn pareerde de kritiek van Zalm vanmorgen op een CDA-verkiezingsbijeenkomst met de pers. Hij zei dat de VVD "hervormt om te hervormen". "Hervormen moet een doel hebben", voegde hij eraan toe.

Wijn gaf als voorbeelden de VVD-plannen om de uitkeringen in de komende kabinetsperiode niet meer te koppelen aan de loonstijging en de maximale duur van de WW-uitkering te halveren.

(Bron: NederlandKiest.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief