Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Chat Van Hulten, Schinkelshoek en Elias

16 nov 06

Hieronder volgt de tekst van de chat op 15 november 2006 met Ton Elias (VVD), Jan Schinkelshoek (CDA) en Michiel van Hulten (PvdA).


Redactie:
Welkom bij de chat van Nederland Kiest.
Redactie: Vanavond rond 22:55 uur kan er worden gechat met Ton Elias (VVD), Jan Schinkelshoek (CDA) en Michiel van Hulten (PvdA).
Redactie: Deze chat wordt gemodereerd. Uit de honderden vragen kiest de redactie er een aantal uit. De chat zal ongeveer 15 minuten duren.
Redactie: Houd de vragen kort en bondig en geef duidelijk aan voor wie de vraag is bedoeld.
Redactie: We beginnen de chat zometeen met Elias en Schinkelshoek. Daarna Van Hulten.
cees: Hoe helpt de VVD en het CDA de mensen die geintregeerd worden op de arbeidsmarkt (WAO-ers) na de drie jaar gesubsidieerde arbeid? Vaak worden die mensen geen vast contract aangeboden. Dus zijn zij weer bij AF.
Jan Schinkelshoek: goede vraag! daar doen ze dus helemaal niks aan
stef: waarom weigert het CDA zich uit te spreken voor een coalitie-voorkeur, terwijl veel (CDA)kiezers dat WEL op prijs zouden stellen?
Michiel van Hulten: goede vraag! het cda kiest voor rechts maar wil dat niet zeggen
schaeff: hoe kan het dat zowel vvd als cda inzet op meer asfalt terwijl alles er op wijst dat het milieu een veel groter probleem wordt dan zorg, terrorisme, files en haperende economieen
Jan Schinkelshoek: Het CDA gelooft in eigen kracht. Het heeft een helder programma. En we hebben laten zien dat we in staat zijn dat uit te voeren. We maken ons niet afhankelijk van wie dan ook.
vanhuizen: waarom ziet het CDA niet wat Van Hulten PvdA aangeeft inzake de doorgeschoten keuringen door de UWV waardoor mensen onterecht in de bijstand of zelfs zonder inkomen komen?
Michiel van Hulten: bedankt voor je steun vanhuizen!
joyce: wat gaan de linkse partijen doen qua strafrecht. Mensen kunnen nu alles doen in Nederland, zelfs een moord plegen. De gevangenis is geen straf, het lijkt er wel een lange vakantie.
Michiel van Hulten: we moeten ervoor zorgen dat je jongeren op het goede pad houdt voor ze crimineel worden. Daar beginnen we nu veel te laat mee. Maar de PvdA is ook voor een harde aanpak van misdaad - misdaad mag nooit lonen. gebruik de gevangenis vooral om mensen vaardigheden bij te brengen zodat ze straks kunnen integreren
wery: Een vraag aan de heer Elias. Gaat de VVD maatregelen treffen om het milieu te verbeteren? Welke zijn de drie belangrijkste maatregelen?
Ton Elias: De beste energie ia en mix van duurzame energie en kernenergie! Verder wil de VVD een technonologisch kennisisntituut oprichten, gericht op doorbraken op milieugebied.
Michiel van Hulten: wery, wij steken miljard euro in maatregelen voor schone energie. en we nemen allerlei belaastingmaatregelen waardoor milieuvriendelijk gedrag wordt bevorderd
peters: Van Hulten: uw kiezers lopen naar de SP waarom zet u zich niet meer naar SP af?
Michiel van Hulten: peters, sp en pvda willen allebei een socialer nederland. Ik wil vooral af van dit rechtste kabinet.
pauline: Wat gaat de VVD doen aan de wet die ervoor zorgt dat kleine bedrijven een te groot risico lopen bij de wet WIA.
robert: van Hulten: Hoe hard is het terugdraaien van de WAO voor de PVDA
Michiel van Hulten: wij willen dat mensen opnieuw gekeurd worden robert
joost: Wil Elias met zijn opmerking 70% vd mensen die naar de voedselbank gaan heeft zichzelf in de nesten gewerkt door schulden te maken" zeggen dat het hun EIGEN SCHULD is?
Michiel van Hulten: ongelooflijk joost dat elias de mensen die naar de voedselbank moeten daarvan zelf de schuld geeft
marcel: meneer schinkelshoek: Hoe is het mogelijk dat het CDA altijd zo fel in debat ging tegen Pimt Fortuyn, terwijl ik uw plannen voor efficientere zorg zonder extra geld rechtstreeks uit zijn boek komen?
Michiel van Hulten: schinkelshoek staat bier te drinken
louis: Ton, waarom is de vvd voorstander van gratis kinderopvang. kinderen zijn in de meeste gevallen een bewuste keuze. hiervoor dragen de ouders dan ook de verantwoordelijkheid en niet vadertje staat. stimuleren is prima maar gratis gaat te ver, niet liberaal
joyce: Waarom ontkent de PVDA de problemen wat betreft criminele allochtonen toch zo hard? Het is een feit dat dit een groot probeem is in Nederland
Michiel van Hulten: we ontkennen helemaal niks joyce, alleen geloven we niet dat de oplossing is om iedereen maar het land uit te zetten.
egbert: hoe gaat het verder Mr Elias wanneer nu de mensen die goedgekeurd zijn in de bijstand komen...moeten die ook nu hun huis of e.v.t hun spaargeld opeten..
Michiel van Hulten: elias is bier aan het drinken
hans: van Hulten: hoe snel is de bodem van de schatkist in zicht als jullie gaan regeren
Michiel van Hulten: hans, ons programma zorgt voor een overschot op de begroting in 2011. En extra meevallers gaan naar de staatsschuld.
peters: Van Hulten: wees realistisch. CDA zal de grootste worden, wat dan? Links is voor de PVDA niet goed. Dat liet Aboutaleb wel merken gisteren.
Michiel van Hulten: hohoho peters! we staan achter, maar we beginnen nu aan de mooiste invalrace die de nederlandse politiek ooit heeft gezien!
louis: ton waar ben je??
Jan Schinkelshoek: Ton drinkt door...
menno: Denkt de pvda het economisch beter te doen dan het vorige kabinet?
Jan Schinkelshoek: Denken wel, maar doen is iets anders...
Michiel van Hulten: menno, dat denk ik wel, omdat wij investeren in onderwijs en kennis, en meer banen

hielko: Ik geloof niet dat de heren politici deze chat echt serieus nemen!
Michiel van Hulten: hielko, ik wel hoor!
marina: is het ook mogelijk om een coalitie cda met sp
Jan Schinkelshoek: Dat lijkt mij erg onwaarschijnlijk: de afstand tussen CDA en SP is wel erg groot.
Michiel van Hulten: marina, eerst de kiezers aan het woord - alleen een grote PvdA kan zorgen voor een sociaal kabinet
ricardo: Aan alle heren: besteden de media niet veel te veel aandacht aan de verkiezingen? Onstaat zo geen politiek-moeheid?
hvedder: krijgen wij nog 4 euro extra zorgtoeslag meneer schinkelshoek?
Jan Schinkelshoek: Ja, het CDA heeft in z'n verkiezingsprogramkma de zorgtoeslag opgenomen: die komt er dus.
timon: heeft de VVD al nagedacht welke 3e partij naast het CDA mee moet regeren om aan de meerdereheid in de coalitie te komen?
stel: waarom mag het cda wel aan mijn wao komen maar niemand aan hun hypotheek aftrek?
Michiel van Hulten: beste mensen, ik ga, er zijn maar 2 laptops, nu mag Elias even!! mail me op voorzitter@pvda.nl als je nog vragen hebt. of msn
josociaal: Michiel, Als de PVDA in het kabinet komt, zorgt deze er dan ook voor dat meer academici docent worden om zodoende leerlingen aan het VWO meer inhoud te geven om de kenniseconomie te stimuleren?
Jan Schinkelshoek: Michiel drinkt...
marcus: Schinkelshoek: Wanneer merken we ietts van het zoet zoals het CDA heeft beloofd?
Jan Schinkelshoek: De puinhopen van paars zijn weggewerkt, er ligt weer een solide basis onder Nederland, stevig genoeg om voort te bouwen - wij werken aan een sociaal en fatsoenlijk Nederland, een land waar we weer trots op kunnen zijn.
michiel: Is een derde partij nog steeds geen optie voor de VVD????
Ton Elias: Ton Elias is weer terug. Het zit zo; er staan hier slechts twee computers. Wie heeft een vraag?
jo: Elias: Was de VVD niet ook onderdeel van Paars?
rik: Hello Mr Elias: Waarom zou ik als startende ondernemer moeten kiezen voor de VVD en niet voor de PvdA?
Ton Elias: Rik: bij ons krijg je drie jaar belastingvakantie als je start! Kijk in ons helder leeesbaare verkieizngsprogramma via de vvdsite. Het programma van CDA en PvdA is 80 pagina's dik, dat van ons is in vier pagina's leesbaar en helder opgeschreven.
steve: Hoe gaat de VVD nederland weer leiden maken in Europa qua kennis en innovatie??
aad: Waarom hebben VVD, CDA en PvdA het lef niet om rekening te houden met klimaatsverandering en de impact daarvan op de economie ??
Jan Schinkelshoek: Ja, maar dat willen ze het liefst zo snel mogelijk vergeten...
Ton Elias: Jan, als het CDA verder wil met Nederland op de door jou beschreven manier, hoe wil je dat dan met de PvdA samen doen? En waarom niet voor de verkieizngen duidelijkheid aan de kiezer verschaft??

jurrian: aan Schinkelshoek, waar staat de C in CDA voor tegenwoordig?
robert: elias: Als senior burger ben ik nu mijn zekerheid kwijt en kan mijn huis gaan opeten
mahir: Aan heer JAN: Zou er coalitie worden van CdA,VVD en Christin unie alz ze genoeg zetels halen voor 75?
Jan Schinkelshoek: Als christen-democrfatische partij voert het CDA een politiek die niet alleen op korte, maar vooral ook op langere termijn sociaal is.
egbert: Mr Elias...Ik vraag me af ..al die mensen die nu goedgekeurd zijn en in de bijstand komen ..moeten die nu ook hun huis en e.v.t. het spaargeld opeten
josociaal: Jan Schinkelshoek, Sinds het kabinet balkenende ben ik steeds in koopkracht achteruit gegaan. Mijn vader (73jr) nog veel meer. Ik moet hem zelfs maandelijks wat geld schenken, anders komt hij met zijn pensioentje niet romd. Hoe kan dat met die economisc
Ton Elias: Jan, anno 2006 moet je vooraf klare wijn schenken in plaats van dit achterkamertjesgedoe!
marcel: meneer schinkelshoek, een vraag die u onbeantwoord liet door afwezigheid: Hoe is het mogelijk dat het CDA altijd zo fel in debat ging tegen Pimt Fortuyn, terwijl ik uw plannen voor efficientere zorg zonder extra geld rechtstreeks uit zijn boek komen?
Jan Schinkelshoek: Er zit nog zo veel beweging onder de kiezers dat het voorspellen van de uitslag - volgende week woensdag - moeilijker dan ooit is. Ook al daarom lijkt het mij niet verstandig te speculeren over coalities. Waarom niet eerst de kiezer aan het woord gelaten?
jeroen: Elias: toevallig kijk ik net naar het programma op de vvd site. Ik zocht juist naar een 'volledig' verkiezingsprogramma ipv 4 pagina's waarin allerlei thema's ontbreken. Bestaat deze?
Michiel van Hulten: elias heeft de laptop weer even aan mij gelaten. heel sociaal, wou dat het kabinet ook zo sociaal was !
mahir: Komt Pvda liever op voor arbeiders of voor allochtonen?
Michiel van Hulten: Wij komen op voor iedereen mahir!
zwevend: Michiel: Waarom zou ik als student op de PVDA moeten stemmen?
Michiel van Hulten: omdat wij meer geld in onderwijs steken dan welke andere partij ook, studeren in het buitenland makkelijker maken, geld steken in fundamenteel onderzoek.. En omdat we voor iedereeen in Nederland wat willen betekenen!
jubbe: Van hulten: Wat kan de PvdA concreet doen voor starters op de woningmarkt. Een huis kopen is gewoon onbetaalbaar!
Michiel van Hulten: jubbe, wij willen de hypotheekrenteaftrek voor de rijkste 5 procent nederlanders beperken voor mensen die een nieuwe hypotheek afsluiten. dat geld gebruiken we om de overdrachtsbelasting voor starters geleidelijk af te schaffen
Jan Schinkelshoek: Pim Fortuyn had niet alleen maar slechte ideeen. En misschien is het wel zo dat Fortuyn ook een paar dingen bij het CDA heeft afgekeken. Belangrijker lijkt me dat er een effecienter werkende gezondheidszorg komt.
anne37: Jan Schinkelshoek: ontkoppelen bijstand of niet?
rik: Michiel: Ik heb nat aan Ton gevraagd waarom zou ik op de VVD stemmen ipv PVDA als beginnend ondernemer. Zijn antwoord dat ik dan 3 jaar belasting vrijstelling krijg is geen reden voor mij. De vraag aan jou: waarom zou ik als starter op de PvdA stemmen.
Redactie: Tijd voor de laatste vraag!
hans: waarom niet iedereen 42% aftrek hypotheekrente?? vraag voor Jan Schinkelshoek?
Michiel van Hulten: omdat wij de werkgeverslasten voor starters verlagen of zelfs afschaffen - minder regels!
zwevend: Michiel: Wat vind u van de zogenaamde splinterpartijen?
Michiel van Hulten: er zijn geen splinterpartijen - iedere partij telt. Maar een grote partij is nodig om weer richting te geven aan dit land
Michiel van Hulten: tot ziens allemaal! voorzitter@pvda.nl en msn voor verdere vragen, later en na vanavond

Redactie: De redactie bedankt de heren voor de chat. Excuses voor de rommeligheid wat betreft de computers.
Redactie: De chat wordt nu beeïndigd.
Redactie: Hartelijk dank chatters!
Redactie: Deze chat werd, zoals aangekondigd, gemodereerd.
Redactie: Uit de vele vragen maakt de redactie een keuze.
Redactie: Het kan dus zijn dat uw vraag er niet bij zit.
Redactie: Tot morgen. de chat is dan met Balkenende en Rutte.
Redactie: EINDE

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief