Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamp: geen strafbare feiten

17 nov 06

De Koninklijke Marechaussee heeft wel degelijk onderzoek verricht naar de behandeling van vijftien verdachten in Irak door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in oktober 2003.

Volgens de marechaussee was er geen sprake van strafbare feiten. Dat zei minister Henk Kamp (Defensie) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Toch stelt de minister samen met zijn collega van Justitie Ernst Hirsch Ballin een onafhankelijke commissie in om de kwestie te onderzoeken. De commissie zal tevens kijken of betrokkenen, inclusief de minister zelf, op de juiste wijze met informatie zijn omgegaan. De minister zei geen aanwijzingen te hebben dat er nog nieuwe informatie boven tafel komt of dat er fouten zijn gemaakt bij de afhandeling van de zaak. "Maar een onafhankelijk onderzoek kan alle twijfel wegnemen. "

Kamp zei vrijdag dat hij destijds was geïnformeerd over mogelijke onzorgvuldige behandeling van verdachten en dat de Koninklijke Marechaussee dit ging onderzoeken. Van de uitkomst is hij niet op de hoogte gesteld. Dit is nooit het geval bij een strafrechtelijk onderzoek.

De commandant van de Nederlandse mariniers in de zuidelijke provincie al-Muthanna had bij het commandocentrum in Den Haag melding gemaakt van mogelijke misstanden bij de verhoren door de MIVD'ers, waarop de marechaussee onderzoek deed.

Daaruit bleek volgens Kamp dat de MIVD'ers bij hun verhoren gebruik hadden gemaakt van skibrillen. Volgens zijn informatie gebeurde dit om te voorkomen dat de verdachten hun verhoorder zouden kunnen herkennen. Dit hoeft volgens hem niet per se strafbaar te zijn. Ook het gebruik van harde muziek tijdens de verhoren was bekend. Dit gebeurde om te voorkomen dat verdachten in de cellen onderling met elkaar zouden communiceren tijdens de ondervragingen. Er zou ook met water zijn gegooid, maar ook dat hoeven op zich geen strafbare feiten te zijn.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief