Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wijn: VVD hervormt om te hervormen

15 nov 06

CDA-minister Joop Wijn van Economische Zaken vindt dat de VVD "hervormt om te hervormen". Hij zei dat woensdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst met de pers. "Hervormen moet een doel hebben", aldus Wijn.

Hij hekelde in dit verband de VVD-plannen om de uitkeringen de komende vier jaar niet meer te koppelen aan de loonstijging en om de maximale duur van de WW-uitkering te halveren.

Wijn reageerde op herhaalde kritiek uit de VVD dat het CDA het huidige kabinetsbeleid niet durft door te zetten. De liberale vicepremier Zalm deed dat woensdag opnieuw in de Volkskrant. Hij noemde CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende "een bange premier". Eerder deze week omschreef VVD-leider Mark Rutte het CDA-verkiezingsprogramma als "67 pagina's uitleggen dat je niets wil veranderen".

Wijn noemde de uitlating van Zalm over Balkenende "een persoonlijke aanval", maar wilde er "niet te kleinzerig over doen". "Ik vond het niet Zalms sterkste nummer", was alles wat hij erover kwijt wilde.

Zalm trok zich woensdag weinig aan van de woorden van Wijn. In een toespraak voor de vereniging van metaalwerkgevers FME in Nijkerk zei hij opnieuw dat Balkenende bang lijkt om te kiezen voor voortzetting van het hervormingsbeleid van dit kabinet. "Alsof hij zich een beetje schaamt voor wat er met de VVD is bereikt."

Zalm voorspelde dat de rust die het CDA voor de komende jaren belooft bedriegelijk zal blijken. Zonder de noodzakelijke aanpassingen zal na enkele jaren de economische groei inzakken en raken de overheidsfinanciën in het ongerede. "En dan volgen in de jaren daarna pijnlijke maatregelen waarop burgers en bedrijven onvoldoende waren voorbereid" aldus de minister van Financiën.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief