Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amsterdam in beroep tegen vernietiging Schiphol-veto

18 nov 06

Amsterdam gaat in beroep tegen de vernietiging van het veto van de gemeente tegen de privatisering van Schiphol. Dat liet de gemeente zaterdag weten.

Die vernietiging van de tegenstem via een Koninklijk Besluit, gebeurde vrijdag op voordracht van minister van Financiën Gerrit Zalm.

Amsterdam blokkeerde de privatisering van de luchthaven eerder met een veto tegen de noodzakelijke statutenwijziging tijdens een besloten aandeelhoudersvergadering. Zalm had die vergadering uitgeschreven, omdat hij vaart wilde maken met de verkoop van een belang van 49 procent in de luchthaven. Amsterdam is voor 21,8 procent eigenaar van Schiphol.

Met de vernietiging van de tegenstem wil de minister het veto ongedaan maken. Amsterdam liet hierop zaterdag weten het al eerder aangekondigde beroep tegen dat besluit aan te tekenen bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

"De gemeente Amsterdam is van mening dat de noodzaak voor een beursgang op dit moment onvoldoende is onderbouwd en is er van overtuigd dat het nu doordrukken van een beursgang schadelijk is voor de verdere ontwikkeling van de luchthaven Schiphol", zo liet Amsterdam weten. "Het belang van de luchthaven voor de nationale economie verdient op zijn minst een zorgvuldige afweging, in plaats van een te snel en ondoordacht proces dat als doel heeft voor de verkiezingen de privatisering te regelen."

Door de juridische procedure van Amsterdam laat de daadwerkelijke aandelenverkoop op zich wachten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief