Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Irak-debat na verkiezingen

20 nov 06

Voor de verkiezingen komt er geen Kamerdebat meer over mogelijke misdragingen van Nederlandse militairen in Irak.


Alleen GroenLinks en D66 wilden vandaag of morgen een debat over de kwestie, zo bleek vanmorgen tijdens een extra procedurevergadering van de commissies Buitenlandse Zaken en Defensie.

De meerderheid van de Tweede Kamer wil er wel over praten, maar denkt dat een debat nu weinig oplevert. Vooral de PvdA en de SP benadrukten dat ze van het debat geen verkiezingsstunt willen maken.

De commissie heeft nog geen datum geprikt voor het debat. Nog deze week moet minister Kamp van Defensie schriftelijke vragen beantwoorden en dan wordt er maandag gekeken of nog de oude of de nieuwe Tweede Kamer met de VVD-minister gaat praten. Volgende week donderdag wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd.

Afwachten
Het CDA en de VVD waren aanvankelijk niet voor een spoeddebat, omdat ze eerst de resultaten van de door Kamp ingestelde onafhankelijke commissie willen afwachten.

Maar veel fracties hebben genoeg punten om te bespreken, zoals de samenstelling van de commissie en de onderzoeksvragen die de commissie gesteld worden. De PvdA wil ook garanties van Kamp dat de Tweede Kamer nu wel goed ingelicht wordt.

De PvdA vindt dat Kamp het parlement verkeerd heeft geïnformeerd. VVD-lijsttrekker Rutte noemde deze opvatting gisteravond in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen "stijlloos" en "beneden alle peil". De VVD vindt dat Kamp de zaak goed heeft aangepakt. "Over de rug van de Nederlandse militairen in Irak is hier sprake van verkiezingsrethoriek", aldus Rutte.

Geluiden
De PvdA gaf toestemming voor de missie in Irak op voorwaarde dat eventuele gevangenen direct zouden worden overgedragen aan de Britten. Nu blijkt dat gevangenen zijn verhoord door de Millitaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Bij die verhoren zijn gevangenen skibrillen opgezet zodat ze niets konden zien, zijn ze blootgesteld aan harde geluiden en met water overgoten.

De marechaussee en het Openbaar Ministerie hebben de voorvallen onderzocht. Zij concludeerden dat er niets strafbaars is begaan. Minister Kamp was van het onderzoek van de marechaussee op de hoogte gesteld. Dat ook het OM onderzoek had verricht, kreeg hij pas vrijdagavond te horen.

De minister heeft een extra onafhankelijk onderzoek gelast om er zeker van te zijn dat er niets is achtergehouden.

De commandant der Strijdkrachten, Dick Berlijn, zei gisteren in het tv-programma Buitenhof dat niet uit te sluiten valt dat dit nieuwe onderzoek misstanden aan het licht brengt. Hij deelde de conclusie van Kamp dat het "absoluut niet om marteling ging".

(Bron: NOS-nieuws)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief