Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bos praat met SP en GroenLinks over 'LinkseLente'

20 nov 06

De lijsttrekkers van PvdA, SP en GroenLinks gaan maandag met elkaar praten over de mogelijkheden om na de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag een linkse coalitie te vormen.

PvdA-lijsttrekker Wouter Bos heeft de laatste dagen uitdrukkelijk gewezen op samenwerking van de PvdA met de twee andere linkse partijen als alternatief voor een regeringscoalitie met het CDA. De SP en GroenLinks zijn beide groot voorstander van linkse samenwerking.

Bos blijft echter ook de deur naar het CDA openhouden. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Leiden riep hij de 'sociale' CDA-stemmers zelfs op deze keer op de PvdA te stemmen. "Laten we na het economisch herstel nu ook het sociale herstel mogelijk maken. Stem PvdA om een kabinet Balkenende-Verdonk onmogelijk te maken."

Premier Jan Peter Balkenende, lijsttrekker van het CDA, waarschuwde zaterdag voor een linkse coalitie. Hij vreest dat dit samenwerkingsverband wel oog zal hebben voor de collectieve sector maar de marktsector zal "veronachtzamen". Ook is Balkenende bang dat een linkse coalitie de maatregelen van het huidige kabinet op het gebied van veiligheids- en vreemdelingenbeleid ongedaan maakt.

Femke Halsema (GroenLinks) diende de premier zondag van repliek en hield hem in een open brief de hoofdlijnen voor van een mogelijk akkoord tussen de linkse partijen. Wat Balkenende beschouwt als een "onbegaanbare weg", typeert Halsema als een 'LinkseLente'. Zo'n kabinet zal onder meer streven naar een duurzame en gezonde economie, waarin niet de hoogste economische groei, maar een zo groot mogelijke participatie van de bevolking vooropstaat. Verder wil zo'n kabinet miljarden investeren in het onderwijs en Nederlanders de zorg bieden die nodig is.

Balkenende was ook kritisch richting VVD-leider Mark Rutte die de ChristenUnie heeft uitgesloten als mogelijke coalitiepartner. "Door het uitsluiten van partijen leg je wel de rode loper uit voor andere".

Op zijn beurt zinspeelde Rutte er zaterdag op dat Balkenende de PvdA zou moeten uitsluiten als coalitiepartner. De VVD-lijsttrekker noemde het "ronduit ongepast" dat partijgenoot en minister van Defensie Henk Kamp door PvdA, SP en GroenLinks onder vuur wordt genomen over de mogelijke misstanden door Nederlandse militairen in Irak. Volgens Rutte is het trekken van conclusies voordat een onderzoek is afgerond ingegeven door electorale motieven.

Overigens gaf Rutte aan dat Balkenende te weinig visie heeft en geen ambitie uitstraalt. "Rustig aan, dan breek het lijntje niet", zo omschreef hij de premier. De VVD-leider maakte zich onder meer sterk voor het immigratiebeleid van partijgenoot Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) dat volgens hem niet besteed lijkt aan andere partijen.

Rutte wees erop dat Balkenende een 'generaal pardon' voor asielzoekers een breekpunt weigert te noemen in de komende formatiebesprekingen. "Maar wij weten waar het toe leidt. Het heeft een enorme aanzuigende werking en het biedt valse hoop."

Balkenende verdedigde het beleid van Verdonk, maar gaf ook aan dat een generaal pardon voor asielzoekers gevoelig ligt binnen zijn partij.

In een uitzending van BNN zei Balkenende zondag, toen hem werd gevraagd te kiezen voor een coalitie met of PvdA of VVD, een voorkeur te hebben voor de liberalen, op grond van zijn ervaringen van de afgelopen jaren. Maar volgens zijn campagneleider mogen daaraan geen conclusies worden verbonden voor de komende kabinetsformatie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief