Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Chat met Gerrit Zalm en Joop Wijn

20 nov 06

Hieronder volgt de tekst van de chat op 19 november 2006 met Joop Wijn (CDA) en Gerrit Zalm (VVD).


Redactie: Welkom bij de chat van Nederland Kiest.
Redactie: Vanavond rond 22.50 uur, na afloop van het televisieprogramma, kan worden gechat met de gasten uit het tv-programma.
Redactie: Vanavond zijn te gast Gerrit Zalm (VVD) en Joop Wijn (CDA).
Redactie: Houd de vragen kort en bondig en geef aan voor wie de vraag is bedoeld.
Redactie: Deze chat wordt gemodereerd! Uit de grote hoeveelheid vragen, maakt de redactie een keuze.
Redactie: Vragen zijn nu al welkom!
Redactie: Maak duidelijk voor wie de vraag is bedoeld!
bas: Zalm: Waarom valt u de PvdA niet aan, in plaats zo af te geven op het CDA? De VVD wil toch door met het CDA?
Gerrit Zalm: we willen wel met CDA, maar zonder VVD zal het CDA een heel ander beleid voeren.
bas: Wijn: Is een bezuiniging op de ontwikkelingshulp een breekpunt?
Joop Wijn: Bas, os blijft voor ons een kwestie van internationale solidariteit. Bij de onderhandleing balkenende 2 wilde de VVD erop bezuinigen en dat hebben we tegengehouden.
suzan: meneer zalm, waarom staat u niet op de VVD verkiezingslijst?
Gerrit Zalm: omdat ik niet in de Tweede Kamer wil.
rober: Zalm: U zei net dat een minderheidskabinet een optie is. Zou u eerder een minderheidskabinet met CDA willen dan een stabiel kabinet met PvdA en SP?
Gerrit Zalm: ja. PvdA en SP willen een verkeerd beleid.
kc: Zalm waarom wel geld voor defensie en niet voor de armoede
Gerrit Zalm: de belastingverlaging geeft iedereen koopkracht. Meer banen levert nog extra koopkracht voor degenen die aan de slag komen. Defensie is nodig voor een veiliger wereld.
ral: Geachte heer Wijn. Is de CDA voor of tegen het homohuwelijk?
Joop Wijn: het CDA was destijds tegen het homohuwelijk, op enkele kamerleden, waaronder ik, na. ik was dus voor. inmiddeld is het in het CDA eigenlijk geen issue meer. Zo ben ik persoonlijk bijv de eerste echt openlijke homoseksuele minister in Nederland. En er staan bij het CDA meer homo's verkiesbaar dan bij VVD en PvdA samen!
Joop Wijn: ralf, je vraag over het homo huwelijk is per ongeluk wat verder naar onderen terechtgekomen.
gerard: wijn: is de hypotheekrente echt veilig of toch een bespreekbaar punt als het in onderhandelingen daarop aankomt?
Joop Wijn: Gerard, ja beperking van de hypotheekrente aftrek is voor het CDA onbespreekbaar. daar doen we niet aan mee. Is dus breekpunt.
leon: Zalm: Dit kabinet heeft de laagste economische groei, met 1,2 procent, van alle kabinetten ooit. Blijft u volhouden dat u moet bezuinigen in economische slechte tijden?
Gerrit Zalm: Leon: de economische groei is dit jaar en volgend jaar ca 3%. dat is beter dan het historisch gemiddelde en beter dan in de rest van de eurozone.
harm: Zalm: Jongeren en studeren zijn naar mijn mening in deze hele verkiezing niet echt duidelijk aan de orde gekomen, wat is iets waar de VVD écht voor staat wat betreft jongeren en net afgestudeerden?
Gerrit Zalm: Harm: voor jongeren van belang,dat het starten van een bedrijf makkkelijker vwordt, dat door de economische groei er meer kansen vooor schoolverlaters zijn en dat we een beperking van de staatsschuld realiseren.
frankp: Wijn: Heeft u eigenlijk al wel eens aan een CDA-VVD-Groenlinks kabinet gedacht?
Joop Wijn: frankp: een kabinet CDA GL, VVD lijkt me niet zo voor de hand liggend.
henk: Aan: Dhr Zalm > Gaarne een eerlijk antwoord. Denkt U ook niet, dat het gevoerde harde asielbeleid van Mw. Verdonk de VVD stemmen heeft gekost?
sjaak: mijnheer Zalm : Waarom heeft het huidige kabinet. nu het de kans had, dde linkse publieke omroep niet aangepakt
rolf: Kofi Annan noemde het klimaatbeleid A frightening lack of leadership? Hoe denkt u dat NL wel leiderschap zou kunnen tonen?

janwillem: Wijn: Wat zou er mis zijn met de hypotheekrente aftrek schrappen en tegelijk de belastingen verlagen?
Joop Wijn: janwillem: bij belastingen is de vraag of je die ook wilt gebruiken als een stimuleringsinstrument. Ik ben daar wel voor; voor huizenbezit, net zoals bij bijv milieu belastingen of aftrekposten voor ziektekosten. ideeën over een vlaktaks lopen steeds vast op de herverdelingseffecten. Dus wat mij betreft: hypotheekrente niet aankomen.
luc: Wijn: Ambieert u het lijsttrekkersschap van het CDA?
Joop Wijn: Luc, nee ik ambieer geen lijsttrekkerschap. nu is het sowieso niet aan de orde, maar ik zie mezelf meer als een specialist op financieel-economisch terrein.
theo: Zalm: U schermt met belasting verlaging voor iedereen Maar de mensen die er de afgelopen periode meer dan 20% op vooruitgegaan zijn profiteren daar veel meer van dan de mensen die flink ingeleverd hebben is dat eerlijk?
Gerrit Zalm: Theo: de belastingverlaging geldt voor iedereen ook voor lafgere inkomens. Ook die betealen fors aan belastingen en premies.
anthony: Mijnheer Zalm. Wat zijn uw verdere ambities nu u de kamer verlaat?
Gerrit Zalm: Anthony:ik verlaat de politiek niet en blijf voorlopig in ieder geval in de regering. En dat voorlopig kan nog weleens lang gaan duren.
robert: Wijn: Als u op een andere partij dan het CDA zou MOETEN stemmen, welke partij is dit dan en wat is dan de hoofdreden hiervoor?
Joop Wijn: robert: als ik op een andere partij zou moeten stemmen, zou ik niet meer voor een bepaalde partij gaan, maar voor de persoon die me het meest aansprak.
claudia: zalm wat is nu echt het voordeel van de euro? iedereen klaagt
Joop Wijn: claudia, minister zalm vraagt of ik de moeilijke eurovraag wil overnemen. met alle plezier. Het voordeel is dat bedrijven nu makkelijker naar andere EU-landen kunnen exporteren en dat maakt meer dan twee derde van de economische groei van Nederland uit.
Redactie: Bijna tijd voor de laatste 2 vragen!
fatima: Wijn, is het koningshuis nog van deze tijd?
Joop Wijn: Fatima; ja het koningshuis is nog van deze tijd. Bijna 90 % van de mensen is het daarmee eens. Ik vind het koningshuis heel belangrijk voor de eenheid van Nederland.
Joop Wijn: waarom krijgt Zalm zoveel vragen?
rene: Wijn: Het CDA wil de no claim afschaffen, maar wordt er een ander systeem geintroduceerd?
Joop Wijn: rene: cda wil inderdaad de no claim afschaffen. in ons program staat ook geen eigen risico introductie. wij kunnen de premies fors minder laten stijgen omdat de kosten omlaag kunnen door efficienter werken en daar wordt de patient nog beter van ook!!!!
leon: Wijn: De hypotheekrente kost 12 miljard per jaar! Het is eigelijk bedoeld om mensen makkelijker een huis te laten kopen. Maar het doel wordt al jaren niet gehaald. Kunt u met dat geld niet beter de belasting op arbeid verlagen?
Joop Wijn: leon; die twaalf miljard is wat overdreven. maar kun je nagaan als jet het afschaft of beperkt; een eigen huis is een appetlje voor de dorst, en dat mag niet in waarde kelderen. er moeten gewoon meer woningen worden gebouwd, dan gaat de prijs ervan vanzelf omlaag.
poulussen: Zalm: een inkomenacheruitgang van 300euro vind ik niet acceptabel maar is wel gebeurd. Hoe is dit mogelijk.
joost: Zalm: Waar uit wordt de 3% belastingverlaging gefinancierd?
Gerrit Zalm: Joost: zuinig aan met uitgeven. Dan hou je door de economische groei ruimte op de begroting over voor belastingverlaging. Allen: ga nu aan de borrrel
bob: Zalm: Wat doen we met Rita na de verkiezingen?
Redactie: De redactie bedankt de twee ministers hartelijk!
Joop Wijn: iedereen bedankt, de redactie maakt er een einde aan! hartelijke groet, Joop Wijn.
Redactie: Dank aan alle chatters.
Redactie:*einde*

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief