Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bos: alleen PvdA kan Balkenende-Verdonk stoppen

20 nov 06

Alleen een grote PvdA kan een kabinet Balkenende-Verdonk tegenhouden. PvdA-lijsttrekker Wouter Bos heeft dat maandagavond gezegd tijdens de slotbijeenkomst van de PvdA-campagne in Haarlem.

Bos zette zich af tegen het CDA, dat volgens hem stelselmatig zijn eigen verkiezingsbeloften heeft gebroken.

"Voor iedereen die vindt dat het sterker en socialer moet zijn in Nederland is de keus duidelijk. Een kabinet Balkenende-Verdonk zal de verschillen en tegenstellingen tussen de mensen alleen maar verder vergroten, zal nog steeds niets willen doen aan armoedebestrijding, is niet bereid tot een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers en verwacht alle heil van de markt om mensen de zorg te bieden die ze nodig hebben."

Ook GroenLinks en SP willen een sterker en socialer Nederland, aldus Bos. "Dat is ook precies de gemeenschappelijke drive die ik heb met Femke Halsema en Jan Marijnissen."

Maar volgens de PvdA-leider zijn er ook verschillen tussen de linkse partijen. "Een goed sociaal beleid is alleen maar mogelijk als we een sterke economie en een florerend bedrijfsleven hebben. Gelijke kansen op een fatsoenlijk bestaan kunnen we alleen realiseren als we de zorg om de veiligheid in de buurt niet aan rechts overlaten. Armoede kunnen we alleen maar bestrijden als we fraude en misbruik keihard aanpakken."

Ook de PvdA staat ervoor dat de sterkste schouders de zwaartste lasten dragen. "Maar mensen moeten zich dan wel kunnen instellen op verandering van overheidsbeleid, of het nu gaat over de zorg, de hypotheken of de huren", aldus de PvdA-lijsttrekker. Hij omschreef de PvdA als "socialer dan het CDA, sterker dan de SP en strenger dan GroenLinks".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief