Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rutte waarschuwt twijfelende kiezer voor CDA

20 nov 06

VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft de kiezers die nog twijfelen maandagavond opgeroepen niet op het CDA te stemmen.

"Een stem op het CDA is een sprong op een trein waarvan niemand weet wat het eindstation is", zei hij tijdens de slotbijeenkomst van de VVD-campagne in Amsterdam. Die trein kan volgens Rutte met de VVD vooruit rijden, maar ook met de PvdA van Wouter Bos links afslaan. "Alleen de VVD geeft u een duidelijke bestemming."

Rutte haalde uit naar CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende, die weigert te kiezen voor voortzetting van de huidige coalitie met de VVD. "Want Jan Peter is maar met één vraag bezig: hoe blijf ik premier. Hij mijdt elke keuze die kiezers kan kosten."

Op korte termijn wint Balkenende daar misschien wat zetels mee, maar na de verkiezingen krijgt hij last van dit gebrek aan durf, voorspelde Rutte. "De relatie tussen Balkenende en Bos is volledig verstierd, dus die combinatie wordt niet eenvoudig."

Rutte noemde het beschamend dat CDA en PvdA de kiezer geen duidelijke coalitievoorkeur voorleggen. "De koningin hoort het eerder van PvdA en CDA dan de kiezer het te horen krijgt."

Mocht de PvdA aan de macht komen, dan dreigt het succesvolle immigratiebeleid van VVD-minister Rita Verdonk te worden afgebroken, hield Rutte zijn gehoor voor. De PvdA wil immers een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers en het CDA weigert hiervan een breekpunt te maken.

Ook dreigt links het overschot in de schatkist, dat door VVD-minister Zalm van Financiën is opgebouwd, er in twee jaar weer doorheen te jagen. "Zeker omdat Bos onder ongelooflijke druk staat van SP-leider Jan Marijnssen om de geldkranen weer open te zetten."

De PvdA ligt volgens Rutte in "een linkse houdgreep van de SP". "Straks is er geen verschil meer tussen de partij van de rode rozen en de partij van de rode tomaten."

Rutte herhaalde nog eens de belangrijkste beloftes die de VVD voor de kiezer in petto heeft. Elk jaar moeten er 50.000 extra startende ondernemers bijkomen. Ook moeten 200.000 uitkeringsgerechtigden aan een baan worden geholpen. Voor filebestrijding komt 2 miljard euro extra beschikbaar. En de belastingtarieven gaan met 3 procent omlaag.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief