Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Debat VI: 'Nooit zegt een minister: dat is dan pech'

21 nov 06

"Het wezenlijke probleem achter de regeldruk in Nederland is dat er nooit eens een minister opstaat die zegt: pech gehad, hier ga ik verder niets mee doen."

Dat zei minister Gerrit Zalm van Financiën gisteren tijdens het zesde en laatste verkiezingsdebat van NOVA, BNR Nieuwsradio en Het Financieele Dagblad in Amsterdam. Zalm reageerde hiermee op ergernis nummer één van ondernemend Nederland: regelzucht.

Volgens de minister begint het allemaal in de Tweede Kamer. "Om het minste of geringste word je als minister in de Kamer ter verantwoording geroepen, en dan besluit je een regel op te stellen ter voorkoming van het "onrecht". We moeten durven zeggen: er gaat wel eens iets mis. En daarnaast moeten we ondernemers niet als potentiële criminelen behandelen. Controle achteraf kan ook heel effectief zijn."

Het debat werd aangekondigd als therapeutisch spreekuurtje tussen de minister en een vijftal ondernemers over de regeldrift van de overheid. En dat werd het ook.

Dirk Scheringa, directeur van DSB Bank, trok als eerste van leer. "Minimaal 50% van de regels kan wat mij betreft zo naar de prullenbak." Als voorbeeld noemt Scheringa het plan om een opticien te vestigen in het winkelgedeelte van het DSB-stadion in Alkmaar. "Er mocht een opticien komen, maar hij mocht geen brillen verkopen."

Bavaria-directeur Peter Swinkels haakte er meteen op in. "Toen ik een sloopvergunning had voor mijn fabriek bestelden we een man met zo"n grote bol. Toen er een dreun tegen het gebouw ging, vlogen er een paar vleermuizen weg. En toen konden we stoppen met slopen."

Ferry Houterman, voorzitter van MKB Amsterdam, uitte kritiek op gemeenten. "Ondernemers zijn vooral de dupe van de uiteenlopende regels van gemeenten. De toeristenbelasting bijvoorbeeld. Dat moet vanuit het rijk gewoon worden geüniformeerd." Zalm kon maandagavond slechts beloven dat de VVD de ondernemers graag tegemoetkomt.

Twee dagen voor de verkiezingen lijkt de strijd tussen CDA en PvdA om wie de grootste partij wordt toch nog spannend te worden. In de peiling van Maurice de Hond liep de voorsprong van het CDA maandag terug tot 3 zetels: 42 om 39. Afgelopen zaterdag was die voorsprong nog 5 zetels. Ook in de Politieke Barometer van Interview/NSS en NOVA loopt de PvdA in. Het verschil was zondag 10 zetels, maandag waren dat er 6. In de peiling komt het CDA uit op 43, de PvdA op 37.

Daar tegenover staat de peiling van TNS Nipo, die maandag aangaf dat de SP juist de PvdA had ingehaald. In deze peiling komt de PvdA uit op 31 zetels, de SP op 32 en het CDA op 41.

(Bron: FD.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief