Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland naar de stembus

22 nov 06

Nederland gaat vandaag naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Op steeds meer verschillende plekken kan gestemd worden.

Meer dan de helft van de gemeenten doen mee aan een experiment van het ministerie van Binnenlandse Zaken om op niet gebruikelijke plaatsten stembureaus in te richten.

Er zijn allerlei stembureaus te vinden op stations, in winkelstraten, bij benzinestations langs de snelweg, in ziekenhuizen, in tuincentra, restaurants, op scholen en universiteiten.

"We willen de drempel zoveel mogelijk verlagen. Als iemand toch op weg is naar zijn werk of boodschappen doet, kan hij meteen zijn stem uitbrengen", zegt een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Openingstijden
De bewoners van de gemeente Zwijndrecht kunnen al om half zes in de ochtend op het NS-station stemmen. Bij deze alternatieve stemlokalen mag de gemeente de openingstijden namelijk zelf bepalen.

De 'gewone' stemlokalen zijn vanaf half acht tot 's avonds negen uur open. In totaal zijn er zo'n 10.000 stembureau's.

Het beloven spannende verkiezingen te worden. De verschillende opiniepeilingen lopen uiteen. Volgens TNS Nipo passeert de SP de PvdA en is het verschil tussen de PvdA en de winnende CDA nog aanzienlijk. Volgens Maurice de Hond wordt het gat tussen de PvdA en het CDA de afgelopen dagen weer kleiner.

Er zijn nog veel zwevende kiezers. Volgens De Hond beslist zo'n 15 procent op woensdag pas wat te doen.

Klimaat
Dat het weer een rol speelt bij de uitslag van de verkiezingen, is een fabeltje. Alleen in landen met extreme weersomstandigheden is dat het geval, stelt het weerkundig instituut KNMI. In het gematigde Nederlandse klimaat wachten kiezers bij erg slecht weer wel even met stemmen, maar uiteindelijk gaan ze toch.

Op 15 mei 2002 was het met twintig graden warm en zonnig weer. De opkomst was 79,1 procent. De laatste Tweede Kamerverkiezingen, op 22 januari 2003, was volgens het KNMI de meest verregende verkiezingsdag sinds de afschaffing van de opkomstplicht. Toch kwam 79,9 procent van de kiezers naar de stembus.

In 34 gemeenten wordt, zoals vanouds, met het rode potlood gestemd. Daarbij zijn de 24 gemeenten, waarbij de stemcomputer enkele weken geleden is afgekeurd. Op stel en sprong moesten nog er nog stembussen en rode potloden geregeld worden.

Nieuwe naam
Aan de verkiezingen doen 24 partijen mee en 15 daarvan zitten nog niet in de Tweede Kamer. Het gaat dan onder meer om partijen als de Partij voor de Dieren, EénNL en Nederland Transparant. De Kamerleden Geert Wilders (Partij voor de Vrijheid) en Hilbrand Nawijn (Partij voor Nederland) zitten al wel in de Tweede Kamer, maar doen onder een nieuwe naam mee.

Anders dan de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen gaan de meeste lijsttrekkers vandaag nog volop op campagne. CDA-lijsttrekker Balkenende gaat met een bustour door het land om in verschillende gemeenten nog koffie, thee en koek uit te delen.

Folders
De PvdA voert campagne tot de stembussen sluiten. Duizenden PvdA-vrijwilligers gaan nog flyeren op alle belangrijke OV-knooppunten in het land. Wouter Bos staat aan het eind van de middag om de zeepkist voor het Centraal Station. En ook VVD-lijsttrekker Rutte deelt folders uit op het Centraal Station van Rotterdam, Leiden, Utrecht en Den Haag.

Het is trouwens verboden om in een stemlokaal te folderen. Ook heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten het "niet wenselijk" te vinden als campagne-medewerkers op de stoep van een stembureau staan. Maar dat kan niet verboden worden.

Bij deze Tweede Kamerverkiezingen mogen zo'n 12,3 miljoen mensen stemmen. Voor 715.000 is dat de eerste keer.

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief