Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bos: CDA en SP eerst aan zet

23 nov 06

PvdA-leider Wouter Bos zal vrijdag koningin Beatrix adviseren een van de politieke partijen losstaande informateur te benoemen die verkent wat de mogelijkheden voor de vorming van een kabinet zijn.

Donderdag na afloop van een fractievergadering zei Bos dat CDA als grootste partij en SP als grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen eerst aan zet zijn bij de kabinetsformatie. De PvdA wacht voorlopig af. "Een partij die tien zetels verliest past bescheidenheid", zei Bos.

De PvdA-fractie sprak donderdag kort over de verkiezingsnederlaag van een dag eerder. Leden waren volgens Bos "ontzaglijk moe van de campagne" en teleurgesteld wegens het verlies. Unaniem kozen de fractieleden hem weer als leider. Zelf heeft hij niet aan aftreden gedacht. "Je moet je niet bij de eerste tegenwind uit het veld laten slaan. Als je wilt winnen, moet je ook kunnen verliezen."

Volgens Bos is de les van de verkiezingsuitslag dat de kiezer een socialer Nederland wil. "Het CDA zal een beweging naar links moeten maken." De PvdA-leider vindt dat de christendemocraten tot op heden te triomfantelijk de verkiezingsuitslag als een beloning voor hun beleid zien. Als die houding niet verandert, voorspelt Bos een lange, moeizame kabinetsformatie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief