Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Proces begonnen zonder hongerstakende Seselj

27 nov 06

Proces begonnen zonder hongerstakende Seselj

Voor het JoegoslaviŽ-Tribunaal is maandag het proces wegens oorlogsmisdaden begonnen tegen Vojislav Seselj. De Servische ultranationalist is zelf niet aanwezig. Hij is sinds 10 november in hongerstaking en is verzwakt.

Volgens voorzittend rechter Alphons Orie probeert Seselj kennelijk druk uit te oefenen op het Tribunaal door zijn weigering voedsel en medicijnen aan te nemen. De 52-jarige Seselj heeft zijn slechte conditie zelf veroorzaakt en die is voor de rechters geen reden voor uitstel van het begin van de rechtszaak, aldus de Nederlandse jurist.

VN-aanklaagster Hildegard Uertz-Retzlaff zei aan het begin van haar openingspleidooi dat voor Seselj de Groot-Servische gedachte moest zegevieren, koste wat het kost. Volgens de Duitse juriste was Seselj zowel politiek leider van de Servische Radicale Partij (SRS) als baas van haar militaire vleugel, de nationalistische Cetnik-beweging.

Seseljs mannen trokken volgens de VN-aanklagers moordend, martelend en plunderend door Bosnië en Kroatië, daartoe opgehitst door de opruiende toespraken van Seselj.

Bosnië en Kroatië maakten zich begin jaren negentig los van het vroegere, grotere Joegoslavië. Het door Serven gedomineerde Joegoslavische regeringsleger verzette zich daartegen, gesteund door milities als die van Seselj. Uertz-Retzlaff noemde Seselj maandag een "calculerende man en een meester van politieke manipulatie".

Seseljs hongerstaking richt zich onder meer tegen het eerdere gedwongen toewijzen van een zogenoemde stand-by-advocaat, de Brit David Hooper, die de verdediging moet overnemen als Seselj zich misdraagt. Seseljs actie werkt voor hemzelf averechts: De rechters besloten maandag dat Hooper de verdediging moet overnemen nadat zij het wegblijven van Seselj hadden gekwalificeerd als obstructie.

Hooper toonde zich maandag bezorgd over de hongerstaking omdat Seselj geen jonge man meer is. Hij zal nog eens proberen met hem in contact te komen. Tot nu toe weigert Seselj met Hooper te spreken. Seselj kwam in februari 2003 vrijwillig naar Den Haag, naar eigen zeggen om het Joegoslavië-Tribunaal te vernietigen, desnoods met koningin Beatrix als bijkomende schade. Zijn SRS is de grootste partij in het parlement in Belgrado.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief