Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer voor laatste keer bijeen

29 nov 06

De Tweede Kamer is woensdag voor het laatst bijeengekomen in de 'oude' samenstelling. Donderdag is de installatie van de 150 leden van de nieuwe Kamer, die vorige week bij de parlementsverkiezingen zijn gekozen.

Premier Jan Peter Balkenende woonde de afscheidsbijeenkomst woensdag bij. Scheidend Kamervoorzitter Frans Weisglas sprak 69 vertrekkende parlementariërs toe. Hij trok extra tijd uit voor langzittende Kamerleden als Klaas de Vries (PvdA), Ella Kalsbeek (PvdA) en Bert Bakker (D66).

Ook Weisglas vertrekt. Het vertrek van zeventig leden vindt Weisglas eigenlijk te veel. Hij vindt dat de vernieuwing bij politieke partijen de laatste jaren te ver wordt doorgevoerd. Met het vertrek van veel leden verliest het parlement veel ervaring en collectief geheugen, aldus Weisglas woensdag in een toespraak.

Weisglas (VVD) werd uitgeluid door de eerste ondervoorzitter van de Kamer, CDA'er Jan ten Hoopen. Die wees erop dat Weisglas de eerste Kamervoorzitter was die via vrije verkiezingen werd gekozen. Vroeger kwam de benoeming van de Kamervoorzitter altijd in politieke achterkamertjes tot stand.

Weisglas zorgde ook voor een aantal vernieuwingen in de werkwijze van de Kamer, aldus Ten Hoopen. Zo voerde hij de regel in dat er een spoeddebat kan worden gehouden als dertig van de 150 Kamerleden dat willen. Er is dus geen Kamermeerderheid meer nodig voor een spoeddebat. Ook heeft Weisglas ervoor gezorgd dat het wekelijkse vragenuurtje van de Kamer losser, levendiger en spontaner is geworden, zei Ten Hoopen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief