Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Telegraaf-journalisten: 'Nooit overwogen om te praten'

30 nov 06

"We hebben nooit overwogen om te praten", benadrukten de Telegraaf-journalisten Joost de Haas en Bart Mos donderdag vlak na hun vrijlating.

Toch hadden beiden niet verwacht dat ze daadwerkelijk achter de tralies zouden belanden omdat ze niet aan de rechter-commissaris wilden onthullen van wie ze staatsgeheime AIVD-dossiers hadden gekregen.

"Uiteindelijk hebben wij de raadkamer van de rechtbank woensdag heel duidelijk gemaakt dat wij nooit onze bronnen zullen prijsgeven, omdat we dan geen werk meer hebben", vertelde De Haas. "Het moet de rechters duidelijk zijn geworden dat we echt nooit zouden praten."

Mos en De Haas hoorden het goede nieuws zelf zo ongeveer het laatst. Ze hebben een uur na de beslissing van de rechters nog achter de celdeur gezeten.

De Haas zei op een persconferentie dat hij opgelucht is en dat hij blij is dat "het recht heeft gezegevierd". "Vlak na het begin van de gijzeling had ik het gevoel dat we in een hele rare samenleving waren beland. We zaten vast voor het beschermen van een bron, ondanks het feit dat daar jurisprudentie over is. Het wordt hoog tijd dat bronbescherming voor journalisten in de wet wordt vastgelegd."

Hoofdredacteur Eef Bos van De Telegraaf is op dit moment "dolgelukkig dat dit avontuur achter de rug is". "In de eerste plaats voor Bart en Joost en hun naaste familie. Ook ben ik dankbaar voor de ongelofelijk brede steun die we van de media hebben gekregen. Er is een geweldige solidariteit geweest. Het gaat natuurlijk ook om een gezamenlijk belang."

Bos heeft het gevoel dat "we de persvrijheid opnieuw aan het bevechten zijn". "Het effect van deze schandalige vrijheidsberoving is wel dat het thema weer volop op de agenda staat."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief