Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verbijstering over sluiting panden op de Wallen

30 nov 06

Een van de grootste seksbazen op de Wallen, Charles Geerts, reageerde donderdag verbijsterd op de beslissing van de gemeente om de vergunning van 33 seksbedrijven in de hoerenbuurt in te trekken of te weigeren.

Hij moet twintig panden met zo'n zestig ramen sluiten. Daardoor zouden ruim honderd prostituees op straat komen te staan.

Geerts zal de beslissing van de gemeente tot bij de hoogste rechter aanvechten. "Ik heb er niet de minste twijfel over dat de rechter de lafhartige beslissing van Amsterdam zal terugdraaien."

De ondernemer ontkent schuldig te zijn aan criminele activiteiten. "Ik heb een blanco strafblad en beschik zelfs over brieven van de officier van justitie waarin aan banken wordt meegedeeld dat ze zonder probleem zaken met me kunnen doen omdat ik nooit van het plegen van enig strafbaar feit ben verdacht, laat staan daarvoor zou zijn vervolgd of veroordeeld."

Hij beschuldigt de media ervan hem als mikpunt te hebben gebruikt voor roddel en achterklap. "Nu zitten die oude roddels weer opnieuw in het dossier van de Bibob en zegt de gemeente dat ik dicht moet, omdat alleen al het vermoeden dat er iets niet in orde is, reden voor het intrekken van vergunningen is."

Metje Blaak van Stichting de Rode Draad zei in een reactie "heel bang te zijn voor Arnhemse toestanden". "Van het Spijkerkwartier is niets meer over." "De gemeente kan wel zeggen dat de toeristen voor de Amsterdamse geveltjes komen, maar nergens in de wereld is een dergelijk redlightdistrict. Dat is uniek", zei de voormalige prostituee.

Mariska Majoor van het Prostitutie Informatie Centrum denkt niet dat de sluiting van de ramen de echte problemen op de Wallen zullen verhelpen. Volgens Majoor is het tegengaan van gedwongen prostitutie meerdere malen belangrijker dan "achter een paar exploitanten met zwart geld aangaan". Ze denkt dat de actie van de gemeente een negatief effect zal hebben op de buurt. "De ramen die moeten sluiten zijn de goed verzorgde ramen." Majoor vreest dat de buurt loucher wordt.

De Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven vindt dat Amsterdam de Bibob-wet oneigenlijk gebruikt om seksbedrijven weg te krijgen. "De afgelopen jaren verleende de gemeente steeds vergunningen en gingen ze de antecedenten van de eigenaren ook al na", zegt directeur André van Dorst. "Nu gaat Amsterdam deze mensen nog eens veroordelen, terwijl men heeft bewezen aan alle voorschriften te hebben voldaan."

Volgens de branchevereniging zullen de Wallen altijd blijven bestaan. "De markt is er en de klant gaat zoeken", aldus Van Dorst. "Er komen nieuwe seksbedrijven die het gat in de markt opvullen."

Stefan Diender, directeur van het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB), vreest niet dat de Wallen als attractie zullen verdwijnen. Volgens hem zal er niet één toerist minder naar Amsterdam komen. Ongeveer een derde van alle bezoekers in de hoofdstad bezoekt de hoerenbuurt. Het is onduidelijk hoeveel bezoekers daadwerkelijk gebruikmaken van de diensten van de dames.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief