Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Telegraaf-journalisten na drie dagen vrij

30 nov 06

De Telegraaf-journalisten Bart Mos en Joost de Haas zijn donderdag vrijgekomen.

De twee werden maandag door justitie in gijzeling genomen omdat ze weigeren te onthullen van wie ze allebei staatsgeheime dossiers van de inlichtingendienst AIVD kregen. De raadkamer van de rechtbank in Den Haag heeft de gijzeling donderdagmiddag opgeheven.

De journalisten verlieten even na 13.00 uur de Scheveningse gevangenis. Mos liet vlak na zijn vrijlating weten woedend te zijn over de afweging van de rechter-commissaris om de twee vast te nemen, omdat zij beiden jonge kinderen hebben. "Stuitend! De rechter vond blijkbaar dat het in dat geval wel zin had om ons te gijzelen", fulmineerde hij.

De rechtbank was donderdag van oordeel dat "de journalisten zich op hun verschoningsrecht kunnen beroepen, nu de staatsveiligheid thans niet in het geding is". De rechtbank schrijft verder dat "bescherming van de bronnen van een journalist een van de essentiële voorwaarden is voor de in een democratische samenleving bijzonder belangrijke persvrijheid".

"We hebben nooit overwogen om te praten", benadrukten Mos en De Haas vlak na hun vrijlating. Beiden hadden niet verwacht dat ze daadwerkelijk achter de tralies zouden belanden omdat ze niet wilden onthullen van wie ze staatsgeheime AIVD-dossiers hadden gekregen.

Telegraaf-hoofdredacteur Eef Bos reageerde opgelucht na de vrijlating. "Mijn eerste gevoel is fantastisch." Bos bedankte de andere media voor hun solidariteit de afgelopen dagen.

De familie van de twee wachtte voor de poorten van de Scheveningse gevangenis. De vrouw van De Haas riep de leden van de Tweede Kamer op met duidelijke wetgeving te komen over het verschoningsrecht voor journalisten.

PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen liet donderdag weten een wetsvoorstel in te willen dienen waarin staat onder welke omstandigheden journalisten hun bronnen kunnen beschermen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) gaat op korte termijn met de media- en justitiespecialisten van de politieke partijen praten over snelle invoering van wetgeving voor bronbescherming van journalisten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief