Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM tevreden met veroordelingen in zaak-Samir A.

1 dec 06

Ondanks het feit dat de straffen aanzienlijk lager zijn uitgevallen dan geŽist, toonde het Openbaar Ministerie zich vrijdag overwegend tevreden met het vonnis tegen Samir A. en zijn medeverdachten.

"De rechtbank is met ons van oordeel dat met de arrestatie en vervolging van A. een aanslag is voorkomen", aldus persofficier van justitie Digna van Boetzelaer van het landelijk parket." Die was heel dichtbij, zo heeft ook de rechtbank vastgesteld."

Het OM zal eerst het vonnis nader bestuderen alvorens het een besluit neemt over het instellen van hoger beroep. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) gaat de uitspraak ook nog precies bestuderen, maar sprak na afloop van de ministerraad al wel van een "stevige gevangenisstraf" voor Samir. Het vonnis laat zien dat mensen die van dit soort misdrijven worden verdacht, niet straffeloos kunnen rondlopen, aldus de bewindsman.

Robert Maanicus, advocaat van Mohammed H. toonde zich zeer tevreden met de vrijspraak van zijn cliënt. "Ik heb het altijd gezegd. Het OM heeft de hele tijd geroepen dat het met bewijs zou komen, maar die toezegging zijn de aanklagers niet nagekomen." H. zat ruim dertien maanden in voorarrest. Of hij schadevergoeding van de Staat zal eisen, kon Maanicus nog niet zeggen. "Dat hangt ervan af of er nog een hoger beroep komt."

De advocaten van Samir A., Mohammed C. en Nouriddin El F. verlieten vrijdag na afloop van de uitspraak het extra-beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp via een speciale uitgang en ontliepen de pers. Zij willen geen enkel commentaar leveren op de veroordeling van hun cliënten, aldus een van hen, Britta Böhler.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief