Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Samir A. veroordeeld voor voorbereiden terreuraanslag

1 dec 06

De rechtbank heeft vrijdag de 20-jarige terreurverdachte Samir A. veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar.

Het rechtscollege verklaarde bewezen dat A. serieuze plannen had voor het plegen van een terroristische aanslag.

Samir A. en de zijnen hebben echter geen terroristische organisatie gevormd. Daarvoor was de structuur van de groep te los en waren de onderlinge contacten te divers en ongeregeld. Het feit dat de rechtbank de verdachten van dit onderdeel van de aanklacht heeft vrijgesproken, scheelde aanzienlijk in de strafmaat.

Het Openbaar Ministerie (OM) had ingezet op vijftien jaar tegen zowel A. als medeverdachte Mohammed C.. Laatstgenoemde kreeg van de rechtbank 'slechts' vier jaar opgelegd. De rechters schatten zijn rol aanzienlijk lager in dan de officieren van justitie Van Dam en Den Hartigh.

De rechtbank veroordeelde Nouriddin El F. eveneens tot vier jaar, na een eis van twaalf jaar. Zijn (ex-) vrouw Soumaya S. kreeg drie jaar opgelegd. Tegen haar was tien jaar geëist. Volgens de rechtbank heeft El F. een centrale rol gespeeld bij het voorbereiden van de terreuraanslagen. Ook S. en C. acht de rechtbank schuldig aan het voorbereiden en bevorderen van een terreuraanslag.

El F. werd in maart van dit jaar veroordeeld tot vijf jaar cel wegens zijn rol in het terreurnetwerk van de Hofstadgroep. Hij werd destijds aangehouden met een schietklaar machinepistool - een van de drie vuurwapens die de groep rond A. en El F. volgens de rechtbank met terroristische bedoelingen in hun bezit hadden.

Samir A. en de zijnen hadden het voorzien op landelijk bekende politici, onder wie het voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders, en het gebouw van de inlichtingendienst AIVD. Eén bewijsstuk hiervoor werd gevormd door een zogeheten videotestament dat Samir A. heeft vervaardigd. Op de band neemt hij afscheid van familie en vrienden en verantwoordt hij zijn aanstaande martelaarsdood. Volgens de rechtbank is gebleken dat Samir A., die in een eerdere vergelijkbare zaak werd vrijgesproken, verder is gegaan "op het pad van terroristische idealen en doelen" en dat hij "de Nederlandse democratie in het hart wil raken".

De rechtbank bepaalde in het vonnis dat ambtsberichten die de AIVD heeft geleverd aan het begin van het onderzoek niet als bewijs gebruikt mogen worden, omdat zij onvoldoende door de rechter getoetst kunnen worden.

Ander bewijsmateriaal werd onder meer gevormd door uitvoerige verklaringen van twee beschermde getuigen, die tevens nog verdachte zijn in de zaak rond A., ook bekend als de Piranhazaak. De rechtbank meent dat dit echtpaar als getuige "een sprong naar voren" heeft gemaakt - zij bagatelliseren hun eigen aandeel en blazen dat van de anderen op. Het OM heeft nog niet besloten of zij in het kader van de Piranhazaak zullen worden vervolgd.

De rechtbank sprak de verdachten nagenoeg geheel vrij van het werven van personen voor de gewapende strijd. Integrale vrijspraak was er voor de 20-jarige Mohammed H., na een strafeis van acht jaar. De zesde verdachte, Brahim H. kreeg drie maanden opgelegd wegens met valse gegevens aanvragen van een identiteitsbewijs voor Nouriddin El F. H. verkeert al geruime tijd op vrije voeten.

Het OM toonde zich overwegend tevreden met het vonnis, ondanks de lager uitgevallen straffen. "De rechtbank is met ons van oordeel dat met de arrestatie en vervolging van A. een aanslag is voorkomen", aldus persofficier van justitie Digna van Boetzelaer. Het OM wil eerst het vonnis grondig bestuderen alvorens het een beslissing over een eventueel hoger beroep neemt.

De advocaten van de hoofdverdachten A., C. en El F. onthielden zich vrijdag van ieder commentaar. Robert Maanicus, raadsman van de vrijgesproken H., was zeer tevreden. Hij kon nog niet zeggen of H., die tien maanden heeft vastgezeten, met een schadeclaim komt. Dat hangt af van de vraag of er een hoger beroep volgt.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin sprak van "een stevige gevangenisstraf". Het vonnis laat zien dat mensen die van dit soort misdrijven worden verdacht niet straffeloos kunnen rondlopen, aldus de bewindsman.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief