Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jaarlijks duizenden psychiatrische patiŽnten ten onrechte in isoleercel

2 dec 06

Jaarlijks duizenden psychiatrische patiŽnten ten onrechte in isoleercel

Inspectie voor de Gezondheidszorg:"Instellingen overtreden de wet."

Psychiatrische patiënten belanden vaak in de isoleercel terwijl dat volgens de wet niet is toegestaan. "Ik denk dat er jaarlijks toch meer dan 10.000 patiënten onwettig in de separeer verdwijnen," aldus Bert van der Werf, klinisch psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker.

Patiënten worden vaak in de isoleer/separeer gezet omdat ze overlast veroorzaken of het opsluiten wordt gebruikt als strafmaatregel. Nico Oudendijk, plv Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg: "Dat is niet volgens de wet." Verder zijn er diverse psychiatrische ziekenhuizen die patiënten standaard al bij binnenkomst opsluiten, zonder enige aanleiding.

Over de omvang van het probleem zegt Oudendijk in NOVA: "Het gaat hier om méér dan een paar instellingen. En dat moet eindigen." De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil steviger gaan ingrijpen als verbeteringen uitblijven. Er zullen dan boetes worden uitgedeeld, "en zonodig sterker," aldus Oudendijk,

De separeercel mag alleen worden gebruikt als er acuut ernstig gevaar dreigt voor de patiënt of voor zijn omgeving. Per jaar worden 18.000 psychiatrische patiënten gesepareerd. Dat kan zijn voor enkele uren, maar ook voor vele weken. Nederland is een van de weinige EU-landen waar het opsluiten van psychiatrische patiënten veel voorkomt. In een aantal EU-landen is separeren bij wet verboden.

In NOVA het verhaal van diverse patiënten die de separeercel van binnen hebben meegemaakt. De 63-jarige Hanny Cornelje verbleef zes weken in de isoleercel. Een kaal hok, zonder daglicht met alleen een geplastificeerd matras. In plaats van haar eigen kleren kreeg ze alleen een separeerhemd aan. Haar behoefte moest ze doen op een kartonnen po. In veel psychiatrische klinieken is dit de normale gang van zaken.


 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief