Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Feyenoord schaamt zich kapot in Nancy

4 dec 06

Feyenoord is donderdag bij AS Nancy (3-0) jaren achterop geraakt in het Europese voetbal. Het is zelfs de vraag of de Rotterdamse volksclub er ooit nog helemaal bovenop komt.

"Dit is diep, diep droevig", fluisterde bestuurlijk boegbeeld Gerard Kerkum, de beklagenswaardige clubman die met zijn commissie een nieuwe organisatiestructuur voor Feyenoord moet bedenken.

"Of dat nog wel zin heeft? Ja hoor, mijn commissie moet gewoon doorgaan. Maar de goede Feyenoorders schamen zich allemaal wel kapot na wat er hier allemaal is gebeurd. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Zoiets hoop ik nooit meer mee te maken."

Eerst ging het donderdag in de oude binnenstad van Nancy fout. Honderden aanhangers van Feyenoord raakten slaags met de oproerpolitie. Nadien liep de situatie in het Stade Marcel Picot ook volledig uit de hand. Nederlandse relschoppers braken door hekken en joegen verschrikte Franse voetbalfans op.

Door een verlate interventie van de Franse Mobiele Eenheid keerde heel even de rust enigszins terug op de tribunes. Maar in de slotfase van de onwezenlijke wedstrijd, die er toen al eigenlijk helemaal niet meer toe deed, raakten tientallen 'fans' van Feyenoord opnieuw buiten zinnen. Met het gooien van plastic stoeltjes naar het veld ontstond weer een bedreigende situatie. De politie reageerde met traangas, een middel dat eerder in de binnenstad ook al was gebruikt om de Rotterdamse meute in bedwang te houden.

Daarna was staken de enige optie voor de Noorse arbiter Berntsen. Een van zijn grensrechters en de Feyenoorders Timmer, Greene en Bahia kregen last van hun ogen en luchtwegen. Het duel leek definitief afgebroken, maar op last de UEFA werd het resterende kwartiertje na een chaotisch oponthoud van een half uur alsnog uitgespeeld.

De gemiste strafschop van Pierre van Hooijdonk was het enige wapenfeit wat in het vrijwel lege stadion, met alleen nog aanhangers van Feyenoord op de tribunes, nog opviel. Eerder in de trieste wedstrijd was linksback Royston Drenthe nog uit het veld gestuurd na zijn tweede gele kaart.

De sportieve, morele en financiële schade was ongekend groot aan Rotterdamse kant. Met een zege op 13 december thuis tegen Wisla Krakow zou Feyenoord zich alsnog kunnen plaatsen voor de derde ronde. Maar de UEFA, die de Rotterdamse club na eerdere incidenten toch al op de korrel heeft, zal dat waarschijnlijk niet meer toestaan. Een directe schorsing voor verscheidene jaren dreigt voor het dan bijna reddeloze Feyenoord.

De zwaar aangeslagen trainer Erwin Koeman wilde niet speculeren over de strafmaat. "Maar ik stop niet. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ik ben niet iemand die een zinkend schip verlaat. We zitten bij Feyenoord allemaal in hetzelfde schuitje. We moeten doorgaan, zondag al met een thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Dat is wrang, ja. Want wat hier allemaal is gebeurd, is natuurlijk niemand zondag al vergeten."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief