Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Minister Kamp reikt onderscheidingen uit aan Dutchbatters

4 dec 06

Minister Henk Kamp van Defensie heeft maandag op de Johan Willem Frisokazerne in Assen onderscheidingen uitgereikt aan militairen van Dutchbatt III, die betrokken waren bij de val van de Bosnische enclave Srebrenica.

Er werd tevens een plaquette onthuld bij het Stoottroepenmonument op de kazerne.

De onderscheiding, een draaginsigne, geldt als symbool van erkenning voor de ongeveer 850 militairen die gelegerd waren in Sebrenica. Tijdens de ceremonie waren vijfhonderd van hen aanwezig.

In zijn toespraak noemde Kamp het een schande dat de ware aanstichters van de massamoord nog altijd niet zijn gearresteerd om terecht te staan voor het Joegoeslavië-Tribunaal. Daarnaast noemde hij de onderscheiding een zichtbare erkenning voor de zware taak die de militairen naar eer en geweten hebben uitgevoerd en voor het feit dat Dutchbatt jarenlang ten onrechte verantwoordelijk is gehouden voor de val van de enclave. De insigne geeft de rehabilitatie gestalte, aldus de minister.

Ook luitenant-kolonel Karremans hield een toespraak. Hierin maakte hij melding van zijn twijfels over het al dan niet aannemen van de onderscheiding. "Uiteindelijk heb ik mijn gevoelens van waardering en bewondering voor de onmogelijke taak van de militairen laten prefereren." Het onderscheidingsteken was voor verschillende actiegroepen aanleiding tot protesten. In Assen demonstreerde tientallen in Duitsland wonende Bosniërs buiten de hekken van de kazerne. Ook op het plein voor de Tweede Kamer in Den Haag protesteerden enkele mensen tegen de uitreiking.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief