Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ruim duizend ambtenaren verdienen meer dan minister

5 dec 06

Nederland telde vorig jaar 1080 ambtenaren die meer verdienden dan het gemiddelde ministerssalaris van 158.000 euro.

Wanneer ambtenaren die een ontslagvergoeding kregen worden meegerekend, dan komt de groep uit op ruim 1500 ambtenaren. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar topinkomens bij de overheid en semi-publieke instellingen, zoals academische ziekenhuizen.

Het is de eerste keer dat minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken een rapportage over topinkomens naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daaruit blijkt dat de hoge inkomens vooral terug te vinden zijn in de semi-publieke sector. Veel specialisten bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam verdienen bijvoorbeeld tussen de 160.000 en 230.000 euro, inclusief een pensioenbijdrage.

Ook veel presentatoren bij de Publieke Omroep verdienen meer dan de 158.000 euro van een minister. Datzelfde geldt voor de top van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM), die als werkgever moet concurreren met de bancaire sector, waar doorgaans goed betaald wordt.

Bij het Rijk zelf werkten vorig jaar 24 ambtenaren die meer verdienden dan een minister. Dat is dit voorjaar al gebleken uit het sociaal jaarverslag Rijk.

Momenteel bestaat er nog geen formele bovengrens voor topsalarissen bij de overheid. Vooruitlopend op die norm hanteert het kabinet een maximum van 130 procent van het ministerssalaris. Deze bovengrens geldt voor nieuwe topambtenaren en voor hooggeplaatste ambtenaren die van functie wisselen.


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief