Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer kan kiezen uit drie kandidaat-voorzitters

6 dec 06

De Tweede Kamer kiest woensdag een nieuwe voorzitter, als opvolger van de VVD'er Frans Weisglas.

Ze heeft daarbij de keuze uit drie kandidaten: demissionair minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA), PvdA-Kamerlid Gerdi Verbeet en demissionair minister van Defensie Henk Kamp (VVD). Alle drie worden ze gesteund door hun eigen fractie.

De kandidaten houden woensdag een presentatie in de Kamer, waarna de Kamerleden hun keuze bepalen. De doorslag wordt daarbij gegeven door de fracties die zelf geen kandidaat heben, zoals SP, PVV en GroenLinks. SP en GroenLinks lieten dinsdag weten op dit moment nog geen voorkeur te hebben voor één van de drie gegadigden.

Overigens zijn de Kamerleden tijdens de geheime schriftelijke stemmingen niet gebonden aan fractiediscipline. Ze kunnen stemmen op de kandidaat die hun persoonlijke voorkeur heeft.

De vrije, open verkiezingen van de Kamervoorzitter bestaan pas sinds 2002. Voor die tijd waren de voorzittersverkiezingen een schijnvertoning. De echte beslissingen werden genomen in de politieke achterkamertjes. Daarbij werd onder meer rekening gehouden met de verdeling van andere belangrijke posten, zoals het voorzitterschap van de Eerste Kamer.

De drie kandidaten die nu gekozen kunnen worden, hebben alle drie ruime ervaring als Kamerlid. Henk Kamp zat van 1994 tot 2002 in de Kamer, waarna hij minister van achterenvolgens VROM en Defensie werd. Bij de laatste Kamerverkiezingen stond hij nummer drie op de kandidatenlijst van de VVD.

Gerdi Verbeet kwam in 2001 tussentijds in de Kamer. Zij stond bij de verkiezingen veertiende op de kandidatenlijst van de PvdA. Van der Hoeven (nummer drie op de CDA-lijst) zat van 1991 tot 2002 in de Kamer en werd toen minister van Onderwijs.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief