Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Voor Verbeet is Kamerlidmaatschap meisjesdroom

6 dec 06

Toen ze bij het grote publiek nog volstrekt onbekend was, speelde Gerdi Verbeet op het Binnenhof al een belangrijke rol achter de schermen.

In de periode 1998 tot 2001 was ze politiek adviseur van toenmalig PvdA-fractievoorzitter Ad Melkert, op dat moment de gedoodverfde volgende premier. Bij de term politiek adviseur, zeker in combinatie met Melkert, rijst het beeld van een sluwe mannetjesmaker, die in achterkamertjes cynisch grijnzend broedt op strategieën om de politieke concurrentie schaakmat te zetten. Aan dat imago beantwoordt de altijd enthousiaste en goedlachse Verbeet allerminst.

Naar eigen zeggen is het Kamerlidmaatschap voor deze trotse grootmoeder een uitgekomen meisjesdroom. "Als meisje van twaalf had ik grote bewondering voor Gerda Brautigam en Haya van Someren-Downer. Sterke vrouwen die wisten wat ze wilden. Dat wilde ik ook."

Verbeet, geboren in Amsterdam op 18 april 1951, studeerde sociale geografie (niet voltooid) en MO Nederlands. Via het onderwijs kwam ze uiteindelijk in de politiek terecht. In 1994 werd ze politiek adviseur van toenmalig PvdA-staatssecretaris van Onderwijs Tineke Netelkenbos.

Na haar periode bij Melkert werd Verbeet op 11 december 2002 Kamerlid, als opvolgster voor de opgestapte Rob van Gijzel. Bij de verkiezingen van 2002, waarbij de PvdA fors verloor, raakte ze haar zetel weer kwijt. Maar op 26 juli van dat jaar kwam ze alweer terug in de Kamer, deze keer als opvolgster van de teruggetreden Eveline Herfkens. Bij de laatste verkiezingen stond ze nummer 14 op de PvdA-lijst.

Als Kamerlid hield Verbeet zich vooral bezig met sport, ouderenbeleid en de AOW. Ze is ondervoorzitter van de vaste commissie voor Justitie en van de themacommissie ouderenbeleid.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief