Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verbeet mist waardering voor Kamerwerk

6 dec 06

De nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet, mist in de samenleving vaak de waardering die de volksvertegenwoordigers volgens haar wel verdienen.

"Bij werkbezoeken in het land vallen mij altijd twee dingen op. Er zijn altijd wel mensen die ons, Kamerleden, zien als zakkenvullers. En vaak weten ze niet hoe het er hier in de Tweede Kamer aan toe gaat. Dan vraag ik mij af, hoe kan dat nou? Waarom zijn we niet in staat over te brengen dat Kamerleden hard werken om hun idealen te verwezenlijken?"

De kersverse Kamervoorzitter, die bij haar eerste persconferentie opviel door alle toegestroomde journalisten persoonlijk de hand te drukken, denkt dat de Tweede Kamer nog het nodige kan doen om meer duidelijk te maken waar die mee bezig is. Zo kan op de website van de Kamer niet alleen staan welke onderwerpen aan de orde komen, maar ook wat de uitkomst van debatten is geweest. "Niet dat ik uw werk wil overnemen," stelde de 55-jarige glimlachend haar gehoor van journalisten gerust. Wel blijft volgens haar veel werk van de Kamerleden onderbelicht.

Ook denkt zij dat de belangstelling en de waardering van de bevolking voor de Tweede Kamer toeneemt, als die zich meer bezighoudt met onderwerpen die leven in de samenleving. Bovendien kan het taalgebruik van de Kamerleden veel begrijpelijker. "En ook de manier waarop wij elkaar bejegenen." Verbeet pleit voor betere omgangsvormen en het meer tonen van respect voor elkaar. "Wij moeten niet twijfelen aan elkaars intenties. Iederen doet zijn best om zijn idealen te verwezenlijken. Dat moeten wij bij elkaar waarderen", aldus de sociaaldemocrate, die haar meisjesdroom woensdag in vervulling zag gaan toen zij met een overtuigende meerderheid door haar collega volksvertegenwoordigers op de stoel van de voorzitter werd gezet.

Daarbij versloeg ze twee ministers. "Ik denk dat Kamerleden het belangrijk vinden dat er iemand op de stoel komt die recente ervaring in de Kamer heeft. Die echt van hen is", zei Verbeet. Ze wees erop dat ze op dit punt in de voetsporen van PvdA'er Jeltje van Nieuwenhoven en VVD'er Frans Weisglas treedt, omdat die ook uit de Kamer kwamen toen ze voorzitter werden.

Verbeet had woensdagavond al 78 sms'jes en oproepen ontvangen nadat ze tot voorzitter was gekozen. Ze had nog niet kunnen reageren. "De eerste die ik ga bellen, is Jeltje", zei de tweede vrouwelijke Kamervoorzitter. Jeltje van Nieuwenhoven ging haar in die functie voor.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief