Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bos: linkse meerderheid politieke realiteit

7 dec 06

PvdA-leider Wouter Bos kan zich wel voorstellen dat het CDA aanhikt tegen een coalitie met PvdA en SP. Maar deze linkse meerderheid is "een politieke realiteit" na de verkiezingsuitslag.

PvdA-leider Wouter Bos zei dat donderdag voor het begin van een onderhoud met informateur Rein Jan Hoekstra en SP-leider Jan Marijnissen.

Het CDA ziet heel weinig in een kabinet met PvdA en SP, omdat die partijen daarin samen een meerderheid zouden hebben, zo liet CDA-leider Jan Peter Balkenende woensdag na een gesprek met Hoekstra en Marijnissen doorschemeren.

Volgens ingewijden wil het CDA het liefste van de huidige verkennende besprekingen met zowel PvdA als SP af en geeft het de voorkeur aan coalitievorming met PvdA en ChristenUnie.

Hoekstra, die moet onderzoeken welke combinatie van fracties het beste kan onderhandelen over de formatie van een nieuw kabinet, spreekt donderdagavond nog met Balkenende en Bos. Daarna bepaalt hij hoe hij verder gaat.

Uit zijn gesprek met Balkenende en Marijnissen bleek woensdagavond al dat de inhoudelijke verschillen tussen CDA en SP zeer groot zijn. Dat geldt zowel voor de financieel-economische aanpak, zorg en inkomenspolitiek als voor het internationale beleid. Balkenende en Marijnissen noemden woensdagavond wel de onderlinge sfeer goed.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief