Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Turkije ontkent campagne via e-mail

8 dec 06

Een Turkse ambtenaar die een mail verstuurde met het advies om op D66-kandidaat Fatma Koser Kaya te stemmen, heeft die niet zelf geschreven en ook niet zelf verspreid.

Dat zegt de voorzitter van Turks Forum Nederland Gökhan Genc. Volgens hem is de mail oorspronkelijk afkomstig vanuit Nederland en is die op een of andere manier bij de Turkse ambtenaar Ali Alaybeyoglu terechtgekomen. Alaybeyoglu is adviseur van minister van Godsdienstzaken en Migrantenzaken Mehmet Aydin.

De adviseur heeft de mail 'ter beoordeling' naar de voorzitter van Turkish Forum Amerika gestuurd, en zo is die op de mailinglijst terechtgekomen. Meer dan tweehonderdduizend mensen hebben op die manier de mail gekregen, maar voor het overgrote deel wonen die niet in Nederland.

Dat werpt volgens Genc een heel ander licht op de zaak dan een uitzending van NOVA van gisteren. NOVA stelde dat de campagne voor Koser Kaya 'mede gevoerd is door de Turkse staat.'

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zegt dat 'officiële inmenging' niet kan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft navraag gedaan in Turkije. Alaybeyoglu ontkent de mail te hebben gestuurd, maar zegt dat anderen zijn mailadres hebben kunnen gebruikt. Aydin zegt inmenging in de binnenlandse politiek van andere landen af te keuren.

Voorzitter Nuri Karabulut van de Turkse arbeidersvereniging DIDF, die de kwestie aanzwengelde, zegt dat hij de mail verschillende keren heeft gekregen. ''Het is een feit dat de Turkse overheid migranten probeert te beïnvloeden.'' De mail zou daar volgens hem precies in passen.

(Bron: het Parool)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief