Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sybilla Dekker gaat verkiezingen voor VVD evalueren

9 dec 06

Voormalig VVD-minister Sybilla Dekker gaat een commissie leiden die voor haar partij de afgelopen gemeenteraads- en landelijke verkiezingen gaat evalueren.

Dat heeft partijvoorzitter Jan van Zanen zaterdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Zoetermeer. Ook bekijkt de commissie naar hoe de verkiezing van de VVD-lijsttrekker is verlopen, die Mark Rutte won van Rita Verdonk.

De commissie-Dekker bekijkt de verkiezingen in hun onderlinge samenhang. Dekker trad in september af als minister van VROM nadat de Onderzoeksraad voor Veiligheid vernietigende conclusies had getrokken over de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost.

Wie de andere leden van de commissie worden, is nog niet duidelijk, zo bleek op de partijbijeenkomst waarop werd teruggeblikt op de voor de VVD teleurstellend verlopen Tweede Kamerverkiezingen. Maar Van Zanen gaf wel aan dat het geen "Haags clubje" moet worden.

"Het hoofdbestuur heeft dringend behoefte aan een brede evaluatie van deze drie verkiezingen", zei hij. "Ook moet worden afgesproken hoe we met elkaar omgaan in de partij." In mei 2007 wordt het rapport verwacht.

De Kamerverkiezingen zijn voor de VVD ronduit teleurstellend verlopen, zeiden zowel Rutte als Van Zanen. De partij haalde 22 zetels, zes minder dan bij de verkiezingen in 2003. "Die uitslag vereist bezinning en een nuchtere analyse van de campagne", aldus Rutte.

Van Zanen hamerde erop dat de partij nu eensgezindheid moet uitstralen. Hij ging daarbij niet in op de poging van nummer 2 op de VVD-lijst, Rita Verdonk, het partijleiderschap op te eisen. Zij kreeg bij de verkiezingen 620.000 voorkeursstemmen, 60.000 meer dan Rutte.

VVD-prominent Frits Bolkestein noemde dat voor Verdonk een "geweldig resultaat". Ook hij wees op de noodzaak van eenheid. "Rutte verdient steun van de voltallige fractie."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief