Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen staatsbegrafenis voor ex-dictator Pinochet

11 dec 06

De zondag overleden Chileense ex-dictator Augusto Pinochet (91) krijgt geen staatsbegrafenis.

De regering van presidente Michelle Bachelet zorgt er wel voor dat Pinochet, die Chili van 1973 tot 1990 met ijzeren hand regeerde, dinsdag met militaire eer wordt begraven.

Het stoffelijk overschot van de voormalig dictator, die overleed na een acuut hartinfarct, is overgebracht naar een kapel van de Militaire School van Santiago. Van de regering zal alleen de minister van Defensie, Vivian Blanlot, aanwezig zijn bij de begrafenisplechtigheid. Er wordt geen periode van nationale rouw afgekondigd.

Presidente Bachelet wil de ex-dictator geen staatsbegrafenis geven. "Iemand eren die niet alleen verdacht wordt van het schenden van de mensenrechten, maar ook is aangeklaagd wegens fraude zou een belediging zijn voor het geweten van de Chilenen", aldus Bachelet. De presidente was zelf ook slachtoffer van het militare regime van Pinochet. Ze werd gefolterd en haar vader werd vermoord. Dochter Isabelle Allende van de in 1973 door Pinochet afgezette en vermoorde president Salvador Allende heeft zich ook uitgesproken tegen een staatsbegrafenis.

Duizenden mensen gingen zondag de straat op om het overlijden van Pinochet te vieren. Tegenstanders van Pinochet raakten zondag voor het presidentieel paleis in de Chileense hoofdstad Santiago slaags met de politie. De politie zette waterkanonnen en traangas in, terwijl de demonstranten met stenen en flessen gooiden. In zeker tien steden gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen Pinochet. Medestanders van de gewezen sterke man betuigden hun liefde aan de oud-dictator.

Pinochet kreeg vorige weekeinde ook al een hartaanval, waarna hij werd gedotterd. Zondag werd hij getroffen door een ernstige terugval in zijn gezondheid en moest hij opnieuw worden opgenomen op de intensive care. Daar overleed hij om 14.15 uur lokale tijd.

De generaal stond voor zijn hartaanval onder huisarrest wegens zijn vermeende betrokkenheid bij de moord op twee politieke tegenstanders. Een dag nadat hij in het ziekenhuis werd opgenomen, besloot het Hof van Beroep het huisarrest van de oud-dictator op te heffen.

Generaal Pinochet kwam door een bloedige staatsgreep in 1973 aan de macht, waarbij president Salvador Allende om het leven kwam. Vele tegenstanders van de dictatuur vonden in de daaropvolgende jaren de dood of verdwenen spoorloos. Tijdens zijn zeventienjarige bewind werden circa 3200 mensen vermoord of doodgemarteld door de gevreesde geheime politie DINA.

De Britse oud-premier Margaret Thatcher heeft bedroefd gereageerd op de dood van Pinochet. Thatcher onderhield warme banden met de ex-dictator. In 1998 bezocht de 'ijzeren dame' Pinochet nog in Londen, waar hij destijds vastzat in afwachting van een mogelijke uitlevering aan Spanje dat hem wilde berechten voor schendingen van de mensenrechten. Dit is nooit gebeurd.

De Amerikaanse regering liet zondag weten dat haar gedachten uitgaan naar de slachtoffers van Pinochet en hun families.

Mensenrechtenactivisten vinden het jammer dat Pinochet nooit voor een rechter rekenschap heeft moeten afleggen voor zijn misdaden. Elke keer als hij voor de rechter moest komen, kampte hij met gezondheidsproblemen waardoor hij niet fit genoeg zou zijn voor een proces. Amnesty International pleit daarom voor een snellere procedure voor misdrijven waarbij mensenrechten zijn geschonden.

Spijt of berouw voor zijn vermeende misdaden heeft Pinochet nooit getoond. Op zijn 91e verjaardag liet de oud-dictator wel blijken mogelijk rekenschap af te willen leggen.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief