Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dienstregelingen NS en streekvervoer doorstaan vuurdoop

11 dec 06

De nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen heeft maandag in de ochtendspits nergens tot grote problemen geleid. Vrijwel alle treinen reden netjes volgens het nieuwe spoorboekje.

Volgens ProRail waren er wel vertragingen, onder meer bij Rotterdam en in Limburg, maar werden die veroorzaakt door problemen met materieel.

Op de meeste grote stations, zoals in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam was het 'business as usual' en bleef een grote chaos uit. Reizigers tuurden wat langer op de borden met vertrektijden en er liepen tientallen extra informanten rond, maar die konden het werk maandagochtend prima aan.

Reizigers lijken zich de afgelopen dagen goed te hebben voorbereid op de veranderingen die het nieuwe spoorboekje voor hen met zich meebrengt. Zondag gaf de Reisinformatiegroep 17.000 reisadviezen via de informatielijn 0900-9292, op een 'normale' zondag zijn dat er circa 4000. Via de website 9292ov.nl werden zondag 370.000 volledige reisadviezen (van deur tot deur) gegeven. De reisadviespagina van de 9292-site werd in totaal 1,9 miljoen keer opgevraagd, een record. Het gaat dan om zogenoemde pageviews.

Ook het streekvervoer heeft sinds dit weekeinde een nieuwe dienstregeling, die is aangepast aan het nieuwe spoorboekje van de NS. Volgens de vervoerders Connexxion en Arriva waren er maandagochtend nauwelijks problemen. "In 90 tot 95 procent van de gevallen gaat het goed. Dat blijft natuurlijk relatief. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een goede aansluiting, maar reizen wel met een stoptrein terwijl dat vroeger een sneltrein was", aldus een woordvoerder van Arriva.

Op de snelwegen was het in de ochtendspits drukker dan anders op maandag. Volgens een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst (VID) speelde naast het onstuimige weer ook de nieuwe dienstregeling een rol. "We hebben het idee dat mensen op zeker gaan en daarom de auto nemen." Maar de ANWB en Rijkswaterstaat geloven niet dat de nieuwe dienstregeling een rol van betekenis heeft gespeeld.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief