Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gezinsdrama Apeldoorn vijfde dit jaar

11 dec 06

De politie maakte maandag bekend dat zij een 5-jarig jongetje dood heeft aangetroffen in een woning in Apeldoorn. Vermoedelijk heeft de moeder het kind om het leven gebracht.

Het is het vijfde gezinsdrama in Nederland dit jaar. Vorig jaar waren er negen vergelijkbare misdrijven en de afgelopen zes jaar in totaal 29. Hieronder volgt een overzicht van familiedrama's in de afgelopen twee jaar.

2006
- december:
Een 5-jarig jongetje wordt dood gevonden in een woning in Apeldoorn. De 27-jarige moeder van het kind meldt zich bij de politie en zegt dat zij de dader is.

- november: De politie verdenkt een 34-jarige medewerkster van de Limburgse politie ervan haar dochtertje van twee jaar om het leven te hebben gebracht. Een zelfmoordpoging daarna mislukte. De vrouw verbleef in het Duitse Jülich.

- augustus: Een familielid vindt in een appartement in een seniorencomplex in Diemen de lichamen van een 81-jarige vrouw en een 82-jarige man die door geweld om het leven zijn gekomen. Het paar was bekend bij de politie omdat agenten eerder tussen de twee moesten bemiddelen.

- juni: Een jongetje van een half jaar en een meisje van bijna twee jaar komen in Purmerend om het leven. De politie vermoedt dat de moeder de dader is. De 21-jarige vrouw is bekend bij de jeugdzorg.

- februari: In een woning in Huissen (Gelderland) worden vier leden van een gezin dood aangetroffen. Het gaat om een man, een vrouw, een 7-jarig meisje en een 5-jarig jongetje.

2005
- december: Een man doodt zijn twee dochters (3 en 4,5 jaar) en zichzelf in zijn huis in Middelburg. De moeder is ten tijde van het drama niet aanwezig.

- november: Twee Haagse kinderen worden samen met hun vader dood in een brandende auto in Holten gevonden. De twee (10 en 8 jaar) blijken eerst te zijn doodgestoken. De politie vindt de 38-jarige moeder van de kinderen, de ex-echtgenote van de man, doodgestoken in een woning in Den Haag.

- oktober: Een man gooit zijn vriendin en haar 8-jarige zoon van de vijfde etage van een flat in Leidschendam en springt daarna zelf. Alle drie komen om.

- augustus: In een woning in het Groningse Tolbert treft de politie twee dode kinderen aan. De agenten reageerden op een telefoontje van de moeder die vertelde dat een ex-vriend haar kinderen ernstig had mishandeld. De man wordt aangehouden.

- april: Een vrouw en haar twee kinderen uit Zoetermeer worden gedood. De man en vader bekent de drie te hebben omgebracht.

- april: Een familiedrama in Hilversum eist vijf levens. In een woning aan de Hilvertsweg worden vijf lichamen aangetroffen op de bovenverdieping. Volgens de politie heeft de man zijn vrouw en drie kinderen gedood en daarna zelfmoord gepleegd.

- januari: Een 18-jarige vrouw uit Culemborg overlijdt, nadat zij in haar woning wordt neergestoken door haar 21-jarige broer. De politie houdt de man aan. Na verhoor bekent hij zijn daad.

- januari: Door een steekpartij in een woning in Den Haag komt een 55-jarige man uit die plaats om het leven. De vermoedelijke dader is de 30-jarige zoon, hij meldt zich op het politiebureau. De 22-jarige broer van de verdachte raakt zwaargewond, de moeder (48) van het gezin komt er met lichte verwondingen van af. De steekpartij volgde op een ruzie tussen de gezinsleden, aldus de politie.

- januari: De politie treft twee kinderen van 3 en 6 jaar dood aan in een woning aan de Kikkersloot in Zoetermeer. De 38-jarige moeder heeft uren eerder zelfmoord gepleegd door zich voor de trein te gooien.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief